Russisk asylsøker terrorsiktet. Trusselnivået i Norge er oppjustert

17 år gammel russisk statsborger pågrepet og terrorsiktet av PST. Bar på sprengladning i Oslo sentrum

- Han har vært en bekymring. 

KJENNING: Politiadvokat Signe Aalling og PST-sjef Benedicte Bjørnland (til høyre) forteller at PST har pågrepet en 17 år gammel russisk gutt som de har hatt kjennskap til. De kaller ham «en bekymring». Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har siktet en 17 år gammel russisk statsborger og asylsøker etter at de lørdag kveld pågrep ham med en gjenstand på 30 x 30 cm på Grønland i Oslo, som viste seg å være en sprengladning.

- Han er siktet for å ha hatt ulovlig befatning med eksplosivt materiale, sier politiadvokat Signe Aaling under en pressekonferanse ved PSTs lokaler i Nydalen.

- En bekymring

Samtidig har sikkerhetstjenesten oppjustert trusselnivået til sannsynlig i Norge, forteller PST-sjef Benedicte Bjørnland.

HAR SIKTET 17-ÅRING: Signe Aalling, politiadvokat, og PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
HAR SIKTET 17-ÅRING: Signe Aalling, politiadvokat, og PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

De to forteller at gutten er en kjenning av politiet, og at de over en periode har drevet forebyggende arbeid overfor ham. De vil ikke si hvor lang tid det er snakk om, eller hvor langt tilbake dette fant sted. 17-åringen kom til Norge sammen med familien sin i 2010.

- Han har vært en bekymring i forkant, uten at vi vil gå mer inn på det, sier PST-sjefen, og opplyser at gutten er bosatt i Oslo.

Terrorangrep med smitteeffekt

Under pressekonferansen forteller de at 17-åringen ble pågrepet etter tips fra publikum. PST kaller sprengladningen for en «primitiv, improvisert sprengladning med et begrenset skadepotensial».

- Det er uklart hvorvidt 17-åringen hadde planer om å gjennomføre et terrorangrep. Det er sannsynlig at angrepene i Frankrike, Tyskland, Russland, England og Sverige har en smitteeffekt, sier Bjørnland.

- Nå er det viktig å avklare hans intensjon og hvorvidt det er flere personer involvert i det han har planlagt.

Oppjusterer trusselnivået

Det var i 00.30-tida lørdag kveld at politiet gjennomførte en kontrollert sprengning av gjenstanden som den 17 år gamle gutten bar på. Et høyt smell ble hørt i området rundt Grønland torg i Oslo sentrum.

SPERRET AV STORT OMRÅDE: Lørdag kveld i 22.30-tida ble området på Grønland sperret av. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SPERRET AV STORT OMRÅDE: Lørdag kveld i 22.30-tida ble området på Grønland sperret av. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

PST opplyser til Dagbladet at det forebyggende arbeidet de har drevet mot gutten, var for å forhindre ekstrem islamisme og terror.

Trusselnivået er oppjustert for en foreløpig periode på to måneder, forteller Bjørnland.

- Det er en forsiktig oppjustering av trusselbildet. Den har sammenheng med det uavklarte vi ser i forbindelse med den siste saken, men også utviklingen internasjonalt og det vi har sett i Sverige, sier Bjørnland, med henvisning til lastebilangrepet i Stockholm fredag, der fire personer ble drept og 15 skadd.

- Hva slags koblinger har 17-åringen til ekstremisme? spør Dagbladet under pressekonferansen.

PST-sjef Benedicte Bjørnland informerer om bakgrunnen for det oppjusterte trusselbildet - og hvordan PST har undersøkt denne informasjonen den siste tida. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har ingen opplysninger om det, det er en del av etterforskningen.

- Kunne ført til tap av menneskeliv

- Er det andre som er avhørt?

- Det er flere i kretsen hans som er avhørt.

- Er han siktet for planlagt terrorhandling? blir det spurt under pressekonferansen.

- Nei, men siktelsen går på at materialet formentlig var ment til å brukes i en handling som kunne føre til tap av menneskeliv, sier politiadvokat Aalling.

LØRDAG KVELD: Stort område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand. Vis mer Vis mer

17-åringen framstilles for varetektsfengsling mandag. Det har etter pressekonferansen foreløpig ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med siktedes forsvarer, Aase Karine Sigmond.

Nekter straffskyld

Tidligere i dag sa hun til Dagbladet at gutten nekter sktraffskyld.

- Avhørene i formiddag har pågått i fem timer fram og tilbake. Politiet går nå gjennom opplysninger min klient har kommet med, og vi er klar for ytterligere avhør dersom politiet har behov for det, sa advokat Aase Karine Sigmond.

Saken ble kjent for politiet da en patrulje påtraff 17-åringen i natt, etter tips.

- Den patruljen som stanset ham, har jeg ikke snakket med. Men de fattet mistanke for gjenstanden, kikket på den, syntes den var mistenksom og da startet vi det apparatet vi startet, opplyste politiets innsatsleder Svein Arild Jørundland i til pressen i natt, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer