Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

17 år og utslitt av arbeidet

Mens barn i Egypt jobber nattskift for fire kroner timen, er Lakshmi Basrur (17) på konferanse om barnearbeid i Oslo. Den indiske jenta har jobbet og slitt seg sjuk fra hun var ti år. Nå kjemper hun mot barnearbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mora er poliorammet, og faren forlot dem da hun var ni. Hun og hennes to søstre ble ansvarlige for å skaffe penger til familien. Jentene rullet indiske sigaretter for salg, men tjente bare tre kroner dagen. Det var ikke nok til å brødfø de fire.

Hushjelp

Derfor måtte Lakshmi slutte skolen og begynne som hushjelp da hun var ti år.

- Jeg jobbet fra fem om morgenen til midnatt. Ofte uten å få betalt. Både fysisk og psykisk ble jeg mishandlet. Livet var uutholdelig da jeg en dag så en plakat for sammenslutningen av arbeidende barn, sier Lakshmi til Dagbladet.

Seks år seinere sto hun foran hundrevis av barnearbeidere og fortalte dem om deres rettigheter. Arbeidsgiveren hennes var sterkt imot at hun organiserte seg. For det fikk hun unngjelde.

Studerer

- Jeg ble brutalt behandlet, men støtten jeg fikk fra organisasjonen for barnearbeidere gjorde at jeg klarte meg.

Nå har jeg fått muligheten til å studere, samtidig som jeg hjelper mine nærmeste ved å jobbe.

Sammen kan vi, verdens svakeste, utrette noe, sier Lakshmi. Den lille kroppen skjelver i møte med den norske seinhøsten.

Hun har tro på at de 350 deltakerne kan utrette viktige ting på den internasjonale konferansen om barnearbeid som Utenriksdepartementet arrangerer i samarbeid med FNs barnefond Unicef og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO.

Men først og fremt må arbeidssituasjonen for barna bedres, sier Lakshmi.

Hele Norges coronakart