17-årig jente drapstruet på barnehjem

Oppholdet på barnevernssentret ble alt annet enn hun var blitt forespeilet. - Jeg ble forfulgt og truet på livet av en alvorlig syk gutt på avdelingen. Ingen grep inn, sier den 17-årige jenta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I august flyttet hun til Brusettkollen barnevernssenter i Asker utenfor Oslo. Etter fire måneder er hun så utslitt at hun har måttet slutte på skolen. Viktigste årsak, ifølge henne selv, er at hun ble plassert på avdeling med en beboer med Tourettes syndrom og MBD.

- Han slo og sa at han skulle drepe meg. Det er veldig dumt at sånt skjer på en omsorgsinstitusjon hvor vi trenger ro og stabilitet. Flere av oss sa at han måtte flytte, men barnevernssentret gjorde ingenting. Det ødela oss. Jeg klarte ikke å gå på skolen lenger, og sluttet i høst. Ingen har spurt hvorfor, forteller den verbale og skoledyktige jenta.

Ett av den verbale og skoledyktige jentas store mål i livet, å fullføre skolen, fikk seg dermed en knekk. Barnevernssentret har ennå ikke laget en handlingsplan for henne, noe som er lovpålagt.

- De burde jo skrive en handlingsplan for meg snart, nå som jeg har vært her i fire måneder.

- Bevisstløs

Hun støttes av lærer Ulla Wigdahl Sveia, som for én måned siden sa opp sin deltidsjobb ved institusjonen. Oppsigelsen var en protest mot det hun mener er kritikkverdige forhold.

- Barnevernssentret er nedbrytende for beboerne i stedet for oppbyggende. Svært syke ungdommer, med så vel Tourettes syndrom som MBD, følges opp sporadisk og uten mål og mening.
Mange av de ansattes holdning til ungdommen er i tillegg bevisstløs, hevder hun.

17-åringen kom til Norge som flyktning for åtte år siden. Et konfliktfylt forhold til moren gjorde at barnevernet for fire år siden tok over omsorgen for jenta.

14 år gammel ble hun sendt på et kollektiv for narkomane, selv om hun aldri hadde brukt stoff. Siden har hun blitt kastet mellom forskjellige omsorgstilbud.

I sommer flyttet hun til en beredskapsmor, og fikk for første gang trygghet og ro. Nå ønsker både hun og beredskapsmoren at hun skal komme tilbake. Foreløpig har ikke barnevernet i Bærum etterfulgt ønsket.

Vil flytte

Dette skjer enda det koster det offentlige drøyt en halv million kroner mer i året å ha henne på barnevernssentret, ifølge hennes advokat, Vidar Launy.