PÅ VEI MOT NORGE: 17-årige Robel (nr. 2 f.h) og kompisene fra byen Adi Keyh i Eritrea har brukt to år på å komme til Europa. Nå er de på den italienske øya Lampedusa,  og i løpet av de nærmeste dagene håper de å få båt til Sicilia. Derfra håper vennegjengen å dra til ulike land: Norge, England og Nederland er favorittene. Foto: NINA HANSEN
PÅ VEI MOT NORGE: 17-årige Robel (nr. 2 f.h) og kompisene fra byen Adi Keyh i Eritrea har brukt to år på å komme til Europa. Nå er de på den italienske øya Lampedusa, og i løpet av de nærmeste dagene håper de å få båt til Sicilia. Derfra håper vennegjengen å dra til ulike land: Norge, England og Nederland er favorittene. Foto: NINA HANSENVis mer

17-årige Robel og kompisene har brukt to år på å komme seg til Europa. Nå vil de til Norge

- Jeg og 50 andre venner dro sammen. Noen har dødd på veien, andre er kommet til Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

LAMPEDUSA (Dagbladet): Sommeren for to år siden, på en søndag, klemmer og kysser 15-årige Robel mammaen og den 21-årige storesøstera si i byen Adi Keyh, 11 mil sørøst for hovedstaden Asmara i Eritrea. Den unge og spede gutten med de lange øyevippene og det hjertelige smilet skal ut på sin livs reise, til Europa. Menneskesmuglerne er betalt med penger som faren og broren har tjent opp, i Israel.

- Jeg og 50 andre venner dro sammen. Noen har dødd på veien, andre er kommet til Europa, og noen er igjen i Libya. Vi er 20 venner sammen her på Lampedusa nå, sier Robel.

Helvete i Libya

Han prater bra engelsk, smiler og er en energisk ung 17-åring, til tross for en tur på mange tusen kilometer og mange nedturer. Fra Eritrea går turen til Etiopia, hvor guttene er i sju måneder. Så kommer tenåringene seg til Sudan. Her blir de i ett år. I perioder har guttene tak over hodet og småjobber, andre ganger sliter de mer. Tøffe 1,5 år, men likevel barnemat i forhold til hva de har opplevd de to siste månedene: I borgerkrigsherjede Libya.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn