Hetebølgen i Europa

17-åring døde av heteslag i Spania

Det går mot varmerekord i Frankrike, der det kan bli over 45 varmegrader. Også i flere andre europeiske land settes det juni-rekorder med over 40 grader.

HETEBØLGE: Barn og unge kjøler seg ned i Rio-parken i Madrid. Foto: AP / NTB scanpix
HETEBØLGE: Barn og unge kjøler seg ned i Rio-parken i Madrid. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Den forrige varmerekorden i Frankrike ble satt i august 2003 da det ble målt 44,1 grader i Montpellier-området.

- At den rekorden blir slått så tidlig på året, er helt eksepsjonelt, ser meteorologen Christelle Robert.

Torsdag ble gjennomsnittstemperaturen i Frankrike målt til 34,9, det høyeste noensinne i juni måned, ifølge Meteo France. Det er også blitt sendt ut rødt farevarsel i en rekke franske byer, ifølge The Guardian.

President Emmanuel Macron sier at franskmennene trolig må regne med mer ekstrem varme som følge av global oppvarming.

- Vi må endre måten vi organiserer oss og jobber på, og vi må bygge annerledes, sier Macron.

Lytter ikke til råd

Røde Kors minner om hetebølgen i Europa i 2003, som krevde anslagsvis 70.000 menneskeliv.

Frankrikes helseminister Agnes Buzyn ber folk ta forholdsregler og mener mange tar for lett på farene ved ekstrem varme.

Hun viser til at folk fortsatt etterlater barn i parkerte biler og legger ut på joggeturer når sola steiker som varmest, stikk i strid med myndighetenes råd.

Helsemyndighetene utstedte fredag såkalt rød alarm for de sørlige delene av Frankrike som følge av varmen.

- Slik varme er farlig for alle, og ved fysisk aktivitet utendørs kan den være drepende, sier landets helsedirektør Jerome Salomon.

NORDMENN RAMMET AV HETEBØLGEN: Tre nordmenn forteller hvordan de opplever den voldsomme varmen som får Europa til å koke. Video: Privat. Vis mer

Biler og burkini

Enkelte steder i Frankrike holder skolene stengt, mens foreldre i andre områder av landet oppfordres til å holde barna hjemme som følge av heten.

I Paris, Lyon, Marseille og Strasbourg har myndighetene forbudt de mest forurensede bilene fra å legge ut på veien.

I Grenoble møter innbyggerne stengte svømmeanlegg etter krav fra livvakter, etter at flere muslimske kvinner trosset et lokalt forbud mot å bade iført såkalt burkini.

Spansk skogbrann

Også Spania og Italia er rammet av hetebølgen, og det samme er land som Polen, Tsjekkia og Tyskland.

I Torre del Espanol-området sørvest for Barcelona i Spania selvantente en dynge med hønsemøkk i varmen og utløste en stor skogbrann.

350 brannmannskaper, støttet av 230 soldater og 15 brannfly, kjemper nå mot flammene i det knusktørre området, der det er ventet opp mot 42 varmegrader fredag.

Atomkraftverk

- Situasjonen er kritisk. Vi har ikke opplevd en slik brann på 20 år, sier brannsjefen i regionen, Antonio Ramos.

PARIS: Det meldes om temperaturer opp mot 40 grader og svært høy luftfuktighet i den franske hovedstaden. Video: NTB Scanpix. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Brannområdet ligger bare noen kilometer fra atomkraftverket Asco, men ifølge Ramos er dette trygt ettersom det blåser i motsatt retning.

Innenriksministeren i Catalonia, Miquel Buch, fortalte torsdag at 4000 hektar skog var gått opp i flammer og fryktet at fem ganger så mye ville gå tapt før brannen er slukket.

Krever liv

I Milano i Italia ble en hjemløs 72-åring funnet død på hovedjernbanestasjonen fredag, trolig etter å ha fått illebefinnende i varmen, opplyser lokale myndigheter.

Også to spanjoler skal ha fått heteslag og dødd, ifølge avisa 20minutos.

En 17-åring skal ha drevet innhøsting i byen Cordoba sør i Spania da han falt om. I tillegg skal en 80 år gammel mann omkommet i Valladolid på grunn av varmen, ifølge avisa.

Også to personer blir behandlet på sykehus og betegnes som alvorlig skadde, skriver The Guardian.

Varme tyskere tar også avkjølende bad, noe som onsdag kan ha bidratt til at fire mennesker mistet livet i drukningsulykker.

Enkelte deler av Tyskland opplever vannmangel, og i de hardest rammede områdene av landets mest folkerike delstat Nordrhein-Westfalen vanker det bøter på nærmere 10 000 kroner for dem som blir tatt i å vanne plenen.