Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vollen-drapet:

17-åring dømt til forvaring i ni år for drapet på Anna (30). Anket på stedet

 - Hun er et hardt skadet barn, som trenger mange år med behandling før det er trygt, sier avdødes storebror. 

DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på Små Enheter. 
DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på Små Enheter.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jenta (17) som natt til 28. oktober 2014 drepte Anna Kristin Gillebo Backlund (30) på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker, er i Borgarting lagmannsrett dømt til forvaring med en tidsramme på 9 år og en minstetid på 6 år.

Straffen er den samme som den som ble fastsatt av Asker og Bærum tingrett i juni i fjor.

Yngste forvaringsdømte

Om dommen blir stående er jenta den yngste i norsk rettshistorie som får en forvaringsstraff.

«Lagmannsretten mener at tiltaltes svært alvorlige psykiske problemer og den lange tiden som det er all grunn til å anta at det vil ta før man eventuelt kan se noen vesentlig bedring hos henne – sammenholdt med drapshandlingen, tidligere voldshandlinger og den nærliggende faren for nye alvorlige voldshandlinger – gjør at det her foreligger helt ekstraordinære omstendigheter som tilsier bruk av forvaring», heter det i dommen.

Anker dommen

Jenta var bare 15 år gammel da hun begikk drapet. Hun har erkjent dette, men nektet straffskyld etter tiltalen.

Hun har allerede anket dommen fra lagmannsretten, opplyser hennes forsvarer Cecilie Nakstad overfor Dagbladet.

- Utfra hvordan denne ankesaken har forløpt med den store vekt det hele tiden har vært lagt på de rettsoppnevnte sakkyndige, er ikke resultatet overraskende. Vi har derfor for flere dager siden besluttet at dommen bli anket, sier Nakstad til Dagbladet.

Ifølge dommen erklærte jenta på stedet anke over straffeutmålingen, og tok betenkningstid hva angår skyldspørsmålet.

- Riktig dom

AVDØDES BROR: Amund Gillebo. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
AVDØDES BROR: Amund Gillebo. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Hovedtema i lagmannsretten var hovedsaklig hvorvidt den psykisk plagede jenta er tilregnelig og om hun kunne dømmes for drapet hvor hun kvalte og knivstakk Gillebo Backlund til døde.

I slutten av september konkluderte lagmansretten med at jenta er tilregnelig og kan sone i fengsel. Aktor la ned påstand om ti års forvaring, mens forsvaret mente jenta måtte få en tidsbestemt straff.

Familien til avdøde Anna Kristin Gillebo Backlund har fulgt rettssaken tett. De var til stede i retten både under behandlingen i tingretten i fjor og under hele ankesaken i Borgarting lagmannsrett nå i høst.

- Utfra det vi har sett og hørt i retten, der blant annet de sakkyndige har lagt fram sine grundige vurderinger, mener vi det det mest riktige er at jenta får en forvaringsstraff. Det er ikke fordi vi ønsker henne sperret inne resten av livet - men det er av hensyn til samfunnet og jenta selv, sier Amund Gillebo, som er avdødes storebror.

- Hardt skadet barn

- Dette er et hardt skadet barn, som trenger mange år med behandling før det er trygt nok at hun slippes fri, utdyper broren.

Han sier «det har vært krevende, men viktig» for familien å være til stede i retten under forhandlingene, og at de har forberedt seg på at det blir enda en runde:

- Vi blir ikke overrasket om det blir en behandling av saken også i Høyesterett, for det er en helt spesiell sak at et barn idømmes forvaring, sier Gillebo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!