17-åring drept av nettbombe

Ungdommene avhøres nå om hva de skulle med eksplosivene som gikk av ved et uhell på Grorud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I løpet av formiddagen skal de tre ungdommene i alderen 16-20 år forklare seg for politiet. I 22.30-tida omkom kameraten deres i en eksplosjon i en boligblokk på Grorud i Oslo.

En femte person på 19 år ligger alvorlig skadd på Ullevål sykehus etter å ha blitt operert i natt. Han fikk skader i hodet, ansikt, armer og bein da det plutselig smalt.

- Åstedsgranskerne er foreløpig ferdig i leiligheten, og vi håper at avhørene i dag skal bringe klarhet i hva som skjedde, sier vaktleder Johan Gundersen ved Krimvakta til oslopolitiet.

Status som vitner

Politiet fant bombeoppskrifter fra internett på åstedet og en del utstyr til slik produksjon. De understreker at dette langt fra var noe proft bombelaboratorium. Politiets sikkerhetstjeneste ble varslet umiddelbart, men nå tyder alt på at eksplosjonen ikke er terrorrelatert.

- Vi vet ikke hva slags substans de hadde laget som eksploderte, men dette blir analysert av våre bombeeksperter. Vi vet heller ikke hva ungdommene hadde tenkt å bruke dette til, sier Gundersen til Dagbladet.no.

De fem ungdommene - tre menn og to kvinner - er av utenlandsk opprinnelse, men fire av dem har norsk statsborgerskap. Noen av dem er kjenninger av politiet, og skal blant annet ha forsøkt å sprenge pengeautomater. De tre som ikke ble rammet av eksplosjonen er ikke arrestert, men har status som vitner.

Tilintetgjorde sprenglegeme

DREPT UNDER BOMBE-EKSPERIMENTERING: Den omkomne 17-åringen ble båret ut av leiligheten i 06-tida. Alle foto: Torbjørn Grønning
DREPT UNDER BOMBE-EKSPERIMENTERING: Den omkomne 17-åringen ble båret ut av leiligheten i 06-tida. Alle foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Det ble slått full alarm da naboene hørte det kraftige smellet i Hagelundveien på Grorud seint i går kveld. Et tjuetall personer ble evakuert fra boligblokka, og i nærliggende blokker ble folk bedt om å holde seg inne mens aksjonen pågikk. Inne i leiligheten fant politiet en gjenstand med et mystisk hvitt pulver og noe væske.

- Vi fant utskrifter fra internett på hvordan man lager eksplosiver. Etter å ha vært i kontakt med eksterne kjemikere for å fastslå hva det gjaldt og tatt prøver av stoffet, tilintetgjorde bombegruppen det som sannsynligvis var et sprenglegeme, sa operasjonsleder Hjulstad i natt.

Fraktet vekk liket

- Det var en standardprosedyre. Nå gjennomsøker bombemannskapet resten av leiligheten. Den omkomne befinner seg fremdeles der. Vi frykter at han kan ligge oppå noe sprengstoff, og vil foreta ytterligere tekniske undersøkelser, opplyste Hjulstad.

Den omkomne ble fraktet ut av leiligheten i 06-tida. De som ikke ble skadd er en mann på 20 år, og to jenter på 16 og 17.

<B>SUBSTANS TIL ANALYSE: Bombeekspertene skal finne ut hva ungdommene hadde laget.
<B>NEPPE TERROR: Politiet karakteriserer bombemakerne som amatørmessige, og tror det hele dreier seg om ungdom og kriminalitet - ikke forsøk på terrorisme.
<B>EVAKUERTE: Boligblokka ble tømt, og i nabohusene måtte de holde seg innendørs og vekk fra vinduene som vendte mot bombeblokka.