17-åring erkjenner dataangrep mot Norges største bedrifter

Slo til mot både Norges Bank, DNB, Sparebank 1, Nordea, Danske Bank, Storebrand, Telenor, NetCom, Norwegian, Widerøe og SAS.

NORGESHISTORIENS STØRSTE: 17-åringen slo til mot både Norges Bank, DNB, Sparebank 1, Nordea, Danske Bank, Storebrand, Telenor, NetCom, Norwegian, Widerøe og SAS. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NORGESHISTORIENS STØRSTE: 17-åringen slo til mot både Norges Bank, DNB, Sparebank 1, Nordea, Danske Bank, Storebrand, Telenor, NetCom, Norwegian, Widerøe og SAS. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet har pågrepet en 17 år gammel gutt fra Bergen for storangrepet mot nettstedene til flere av Norges største selskaper tirsdag.

Seksjonsleder Frode Karlsen ved økonomiavsnittet hos Hordaland politidistrikt bekrefter overfor Dagbladet at 17-åringen erkjenner de faktiske forhold.

- Han ble pågrepet i formiddag, og har sittet i avhør i hele dag. Han er siktet for grovt skadeverk, som har en strafferamme på seks år. Han erkjenner de faktiske forhold, og bidrar til oppklaring av saken, sier Karlsen til Dagbladet.

Politiet mistenker ikke pr. nå at 17-åringen aksjonerte sammen med en større hackergruppe.

- Han vil kunne ha hatt hjelp på den måte at han leste seg opp på nettet, fikk script av andre, fikk hjelp over Skype eller andre nettsamfunn om hvordan gjøre disse tingene, men utover dette oppfatter vi ikke at han er del av en organisert gruppe. Vi har i hvert fall ikke holdepunkter for det nå, sier Karlsen.

Norges største Angrepet er det mest omfattende som har vært utført mot norske virksomheter, og omfattet både Norges Bank, DNB, Sparebank 1, Nordea, Danske Bank, Storebrand, Telenor, NetCom, Norwegian, Widerøe og SAS.

Hordaland-politiet har fått bistand av Kripos i etterforskningen av saken.

- Dette er en kriminalitetsform som både Kripos og vi prioriterer, og som vi har satset på å bygge kompetanse på. Det rammer viktig infrastruktur og kan ha store samfunnsøkonomiske konstnader, samt bety omdømmetap for bedrifter. I ytterste konsekvens kan også liv gå tapt - eksempelvis ved at man ikke får tak i 112 eller 113, sier Karlsen.

Ddos-angrep

• Et dos-angrep (denial of service) - tjenestenektangrep - mot en nettside, fører til at nettsiden kollapser. Et dos-angrep kan gjennomføres av en hacker alene, dersom vedkommende har nok kunnskap.

• Dos-angrep utnytter ofte svakheter i spesielle nettservere (spesielt apache-servere, som blir brukt bl.a. av regjeringen.no) til å manipulere serveren slik at internminnet sakte blir fylt opp, med det resultat at serveren til slutt går ned for telling.

• Et ddos-angrep (distributed denial of service) - distribuert tjenestenektangrep - mot en nettside, går ut på å bombardere en nettserver med et stort antall forespørsler på kort tid. Et ddos-angrep kan også gjennomføres av en enkelt hacker alene, dersom vedkommende kontrollerer mange nok datamaskiner i et såkalt botnet. Men ofte blir ddos-angrep gjennomført av flere eller mange hackere samtidig, i en koordinert aksjon.

Seksjonsleder Karlsen vil ikke si noe om hva 17-åringen har forklart om hvorfor han angrep bedriftene, men 17-åringen skal selv ha kontaktet Bergens Tidende i dag på Skype og opplyst:

- Vi har nå tre nye mål. (..) Fra og med dette øyeblikket er alle domener og bedrifter et potensielt mål. (...) Motivasjonene bak dagens angrep og de neste angrepene fremover, er å få samfunnet til å våkne opp. Antall store IT-sikkerhetsangrep øker, og det er ingenting som blir gjort for å forhindre slike hendelser.

- Sendte e-post 17-åringen skal også ha hevdet at hackergruppa Anonymous Norway sto bak angrepet. Han hevdet også at et enda større angrep var på gang.

Både Dagbladet og andre medier er også blitt kontaktet av hackergruppa Anonymous Norge, som anklager den rivaliserende gruppa Anonymous Norway for å stå bak - og kobler 17-åringen til denne gruppa.

I en uttalelse på engelsk på sin Facebook-side, skrevet i datasjargong, nekter Anonymous Norway all skyld:

- Stopp nå «Putting things behind us; and leaving it there: "This community, (every word carefully chosen), fervently, diabolically and lulzically denies any and all connection to teh ddozing of teh financial sector of Norway. It simply does not compute with our ideas of freedom - or action.

We have no idea what happened, and no call or question will be answered here. Period.

So you can staph now! K?»

Ikke på avveie Tirsdagens dataangrep kalles DDoS (Distributed Denial of Service) og betyr at angriperne overbelaster tilgangen til et nettsted i et så ekstremt omfang at nettstedet blir utilgjengelig. Det var første gang Norges Banks nettsider har vært nede som følge av et dataangrep.

- Det er viktig å presisere at ingen informasjon er kommet på avveie og at ingen kontoer har blitt misbrukt. Den negative effekten ved tirsdagens angrep var at systemene var nede, noe som skapte stor ulempe ved at folk ikke fikk tilgang til sine tjenester, uttalte Geir Remman i kommunikasjonsteamet i Evry, som er IT-leverandør for Norges Bank, ifølge NTB.
Dagbladet har søkt 17-åringens forsvarer, advokat Christian Børve, uten hell.

Dagbladet kommer med mer.

RAMMET: Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
RAMMET: Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer


RAMMET: Telenor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
RAMMET: Telenor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer