Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

17-åring fanget på 50 meter stort isflak med tre isbjørner

Måtte skyte en av bjørnene. Redningsmennene kom i fallskjerm etter nervepirrende natt.

DRAMATISK: Her er den 17-år gamle gutten fotografert på isflaket, før redningsmannskapet kommer ham til unnsetning. Foto:  Joint Rescue Coordination Centre Trenton
DRAMATISK: Her er den 17-år gamle gutten fotografert på isflaket, før redningsmannskapet kommer ham til unnsetning. Foto: Joint Rescue Coordination Centre Trenton Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Jeg vet ikke hva som er mest skremmende - å drive på et isflak i mørket uten noe utstyr, eller å møte en bjørn, sier Ed Zebedee ved de lokale myndighetene i Nunavut til lokalavisa Ottawa Citizen.

Den kanadiske tenåringen som nok hadde sitt livs mest spennende natt fra søndag til mandag, opplevde begge deler.

På et isflak som bare var rundt 50x50 meter, var den 17 år gamle gutten fanget i nærmere et døgn i den bitende arktiske kulda omlag 17 kilometer fra Coral Harbour i kanadisk farvann i Hudsonbukta.

På det drivende isflaket befant det seg også tre isbjørner, en voksen og to store unger. På et tidspunkt måtte 17-åringen, som var bevæpnet med et jaktgevær, skyte den voksne bjørnen.

- Han måtte drepe den for å beskytte seg selv. De to andre bjørnene på isflaket holdt seg unna, så han slapp å skyte den, sier Zebedee.

Dramaet startet da 17-åringen og jaktkameraten, en eldre slektning, kom bort fra hverandre på søndag. Snøscooteren deres brøt sammen - og da den eldre mannen skulle går for å hente hjelp slet ismassene seg.

Redningsmannskaper i et Hercules-fly oppdaget etterhvert 17-åringen seint søndag. Da mørket falt på, holdt militærflyet øye med gutten ved å kaste ut bluss, men mistet ham etter hvert av syne.

Først mandag morgen ble den svarte prikken i isødet funnet på nytt, 45 kilometer fra stedet han først ble sett.

To redningsmenn i fallskjemer landet et stykke fra flaket - og måtte forsere både iskaldt vann og ismasser - før de umiddelbart gikk i gang med med å gi den nedkjølte tenåringen førstehjelp. En båt ble sendt ut for å hente alle tre.

Gutten behandles for frostskader, men skal etter forholdene være i god form.

-  Det var kaldt og mørkt - og det var flere isbjørner på isflaket. Den unge mannen har hatt litt av en reise, sier kaptein Michael Young i Joint Rescue Coordination Centre, til nyhetsbyrået AFP.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media