Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

17-åring satt fri

17-åringen som ble arrestert i forbindelse med knivdrapet på Kristoffer Inderberg Bastiansen (19), er satt fri. 19-åringen fremstilles for forhørsretten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alt skjedde så fort. Før jeg kom ut, var han knivstukket. Det var en del blod på fortauet og ganske kaotisk, men politiet håndterte situasjonen godt da de var på plass. De fikk lukket og låst hoveddørene. Gjestene måtte gå ut bakveien, forteller Olav (18), som ikke ønsker å stå fram med fullt navn i avisa.

18-åringen leide utestedet Catwalk i Kristian Augusts gate like ved Nasjonalgalleriet i Oslo sentrum. Han arrangerte en privat bursdagsfest for 250 mennesker i alderen 18- 21 år lørdag kveld. Avdøde var en bekjent av bursdagsbarnet og invitert på festen.

I festlokalet var stemningen god. Også den avdøde, Kristoffer Inderberg Bastiansen, skal ha vært i toppform, forteller festdeltakere.

Krangel

Dramaet startet ifølge politiet med en krangel inne i festlokalet. Politiet fikk melding om bråket i 02.30-tida.

- Det har vært antydet at adgangskontrollen ikke har vært god nok, slik at det kan ha vært mulig for utenforstående å ta seg inn. Vitner har forklart oss at krangelen antakelig oppsto inne i lokalet. Deretter beveget de involverte seg utenfor, der knivstikkingen skjedde, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt.

Venner av Bastiansen bekrefter at krangelen oppsto inne i lokalet.

- Han gikk rundt og snakket med alle og var i godt humør. Han var en gladgutt, sier de.

Men plutselig hadde to personer som ikke var invitert på festen, kommet seg inn i lokalet.

En politipatrulje som hadde et oppdrag like i nærheten, ble oppmerksom på tumultene ved inngangen til Catwalk, og forsøkte å stoppe krangelen.

Da var allerede Bastiansen påført dødelige knivstikk. Han ble knivstukket flere ganger, blant annet i magen.

Ambulanse kom til stedet og fraktet 19-åringen til Ullevål sykehus, der han døde av skadene kort tid etterpå.

Raskt pågrepet

Politiet pågrep en 19-årig mann like ved utestedet straks etter knivstikkingen. Han er siktet for forsettlig drap. På bakgrunn av vitneutsagn ble en 17-årig gutt av utenlandsk opprinnelse pågrepet i sitt hjem på Strømmen ved 05.30-tida. Han benektet at han var på åstedet da drapet skjedde, og politiets undersøkelser viste at 17-åringen ikke har noe med drapet å gjøre. Han er nå sluppet ut av varetekt.

- Fra øst

18-åringen Olav, som leide lokalet, er ganske sikker på at ingen av dem som deltok på festen visste hvem de siktede var, og han understreker at de ikke var invitert dit.

- De bare dukket opp og ville inn på festen. Men ingen visste hvem guttene var. De er jo fra Oslo øst, mens vi som var på festen var fra Oslo vest, sier han.

Jonas Wang (17), en venn av bursdagsbarnet, kom ut fra Catwalk bare sekunder etter at drapet hadde funnet sted.

- Kristoffer lå helt rolig på gata utenfor mens en politimann brettet opp klærne hans. Han hadde flere knivstikk i magen og i brystkassen. Han så våken ut, men sa ingen ting, sier Jonas Wang til Dagbladet.

Han berømmer innsatsen til politiet. En sivil politimann som var like rundt hjørnet, fikk raskt lagt et bind på sårene til Kristoffer. Like etter dukket en patrulje med fire politifolk opp. Noen minutter seinere var Kristoffer lagt på ei båre og fraktet bort i ambulanse.

De 250 personene som var inne på festen, var alle spesielt invitert. Alle som skulle inn, måtte ha med seg invitasjon eller kjenne dørvakta, som var en venn av bursdagsbarnet.

- De to som er siktet for drapet, var aldri inne på festen. Det er jeg overbevist om. Jeg så dem aldri der inne, og dørvakta hadde aldri sluppet dem inn, sier Wang.

Ifølge Wang hadde Kristoffer gått utenfor for å snakke med de to.

- Dørvakta hadde snudd seg vekk et øyeblikk. Dørvakta fortalte at Kristoffer gikk ut for å fortelle de to at de ikke fikk komme inn, sier Wang.

Venner i sorg

I hele går strømmet den avdødes venner og bekjente til Kristian Augusts gate ved Nasjonalgalleriet, der drapet skjedde. På det meste sto mer enn 50 personer samlet i duskregnet foran inngangen til utestedet.

Mange tente fakler og stearinlys og la ned blomster. Også kort med bilder av den avdøde var lagt ned på åstedet.

- Dette er helt for jævlig, sier to venninner av Kristoffer til Dagbladet.

Sammen går de to 17 år gamle jentene fram og tenner lys for kameraten sin. Etterpå blir de stående helt stille mens de holder tett rundt hverandre.

Et døgn tidligere var de på det samme stedet sammen med kameraten. Nå er han død. Rundt dem står mange av Kristoffers beste venner.

- Jeg tror ikke det som har skjedd har gått opp for noen av oss ennå. Folk står og gråter, men jeg tror ikke de skjønner dette, sier den ene av venninnene.

Det hele gikk svært fort. De to venninnene var inne på Catwalk da lyset plutselig ble skrudd på. Samtidig ble dørene låst.

- Vi så en masse politipatruljer utenfor og skjønte at noe var galt, men vi fikk ikke umiddelbart vite hva som skjedde utenfor, forteller venninnene.

Først en stund seinere fikk de vite at Kristoffer var stukket med kniv og kjørt til sykehus i ambulanse. I går fikk de vite at han var død.

På fortauet utenfor Catwalk hadde en venninne lagt igjen denne hilsenen.

«Vår solstråle og vår latterkule. Ord kan ikke settes på hvor dypt du er savnet.»

MINNESTUND: Venner og bekjente av den drepte strømmet til åstedet i går. De tente stearinlys og fakler og la ned blomster.
Hele Norges coronakart