Vinstra-drapet:

17-åring tiltalt for kniv­drap på 16-årig jente

Påtalemyndigheten mener gutten var psykotisk på drapstidspunktet, men åpner for å endre mening i retten.

DREPT I BOLIGFELT: Den 16-årige jenta ble drept midt i boligfeltet Sorperoa på Vinstra. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DREPT I BOLIGFELT: Den 16-årige jenta ble drept midt i boligfeltet Sorperoa på Vinstra. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Hedmark og Oppland statsadvokatembeter har i dag tatt ut tiltale mot en 17 år gammel gutt, for drapet på Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i oktober i fjor. 17-åringen er også tiltalt for å ha skadet en mann i 50-åra som forsøkte å gripe inn under drapet.

Tilregnelig eller ikke?

Gutten har i avhør tilstått drapet. Han har sittet varetektsfengslet siden, men har tidvis vært innlagt på psykiatrisk sykehus.

Statsadvokat Jo Christian Jordet opplyser til Dagbladet at mye av rettssaken vil gå med til å drøfte hvorvidt 17-åringen var strafferettslig tilregnelig i gjerningsøyeblikket eller ikke. Det vil avgjøre hvorvidt han skal sone fengselsstraff eller bli helsevesenets ansvar, dvs. bli underlagt såkalt tvungent psykisk helsevern.

VINSTRA: Onsdag ble en 16 år gammel jente drept på Vinstra. En 16 år gammel gutt er pågrepet for drapet. Wenche Bøe var vitne til det hele. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Tiltaltes tilregnelighet blir et svært sentralt tema, sier Jordet til Dagbladet.

Påtalemyndigheten går i tiltalen ut fra at 17-åringen var psykotisk på gjerningstidspunktet, og at han må idømmes tvungent psykisk helsevern. Statsadvokaten tar i tiltalen likevel forbehold om at det kan bli nedlagt påstand om fengselsstraff eller forvaring etter den totale bevisførselen i retten.

- Vi mener man ikke med med tilstrekkelig belegg kan si at tiltalte var tilregnelig - men dersom det legges fram tilstrekkelige bevis på at han med stor sannsynlighetsovervekt var tilregnelig, vil vi legge ned påstand om fengselsstraff eller forvaring, sier Jordet.

AKTOR: Statsavokat Jo Christian Jordet skal føre saken for påtalemyndigheten i retten. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
AKTOR: Statsavokat Jo Christian Jordet skal føre saken for påtalemyndigheten i retten. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Endret mening

De sakkyndige mener det er fare for at gutten vil begå nye alvorlige straffbare handlinger, og i sin hovederklæring konkluderer de med at 17-åringen ikke var tilregnelig da han drepte jenta.

Men i en såkalt tilleggserklæring fra mai skriver imidlertid de sakkyndige at siktedes diagnose er endret fra udifferensiert schizofreni til enkel schizofreni, og det legges til grunn at han ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket, heter det i en fengslingskjennelse fra Sør-Gubrandsdal tingrett 20. mai i år.

De sakkyndiges arbeid er hovedårsaken til at tiltalen kommer først nå, tolv dager før hovedforhandlingen, som lenge har vært berammet.

NABO KNIVSTUKKET: Gutten er også tiltalt for grov kroppsskade mot en mannlig nabo i 50-åra. Han ble stukket to ganger i beinet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NABO KNIVSTUKKET: Gutten er også tiltalt for grov kroppsskade mot en mannlig nabo i 50-åra. Han ble stukket to ganger i beinet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Saken anses ikke som ferdig etterforsket før sakkyndigerklæringen forligger - og den ble utsatt to ganger. Da den endelig forelå, kom tilleggserklæringen, som rettsmedisinsk kommisjon [som vurderer slike erklæringer] måtte få tid til å kommentere, forklarer statsadvokat Jordet.

Grov vold mot nabo

Det var 31. oktober i fjor at den 16 år gamle jenta ble knivdrept i boligstrøket Sorperoa i Vinstra i Nord-Fron kommune. Den nå tiltalte 17 år gamle gutten, som var 16 på gjerningstidspunktet, ble pågrepet på stedet bare tolv minutter etter drapet.

Ifølge tiltalen knivstakk den tiltalte gutten den 16 år gamle jenta flere steder på kroppen.

I tillegg til drap er gutten tiltalt for grov vold etter å ha knivstukket en mannlig nabo i 50-åra i beinet, da han forsøkte å gripe inn.

Tiltalen gjelder overtredelse av straffeloven § 275 for drap og straffeloven § 274 første ledd. jf. § 273 for grov kroppsskade.

- Fare for ny kriminalitet

Rettssaken skal etter planen opp for Nord-Gudbrandsdal tingrett 17. juni. Det er begjært lukkede dører.

- Tiltaltes forsvarer har bedt om lukkede dører, mens bistandsadvokaten [til avdødes pårørende] har begjært delvis lukkede dører. Påtalemakten har frist på seg til fredag med å komme med bemerkninger, opplyser statsadvokat Jordet.

LILLEHAMMER: Den drapssiktede 16-åringen er på vei til en barnevernsinstitusjon, forteller hans forsvarer Lorentz Stavrum. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det økende antallet barn som dreper barn i Norge, er bekymringsfullt, og vi mener dette må belyses så godt som mulig i offentligheten, sier han.

Med unntak av sykehusinnleggelsene har den tiltalte gutten sittet varetektsfengslet i en ungdomsavdeling. Han ble mandag denne uka varetektsfengslet på nytt fram til 17. juni, dagen da rettssaken starter.

Det er satt av ti dager til hovedforhandlingen i Nord-Gudbrandsdal tingrett. Av praktiske årsaker foregår den i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.