17-åringen som snudde Hongkong på hodet

Denne «bokormen» tvang politikerne i kne allerede for to år siden.

SATTE FYR PÅ BYEN:  Joshua Wong leder Scholarism som gikk i bresjen for protestene i Hongkong. Foto: REUTERS/Bobby Yip
SATTE FYR PÅ BYEN: Joshua Wong leder Scholarism som gikk i bresjen for protestene i Hongkong. Foto: REUTERS/Bobby Yip Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En av de største truslene mot Kommunistpartiet i Kina siden protestene på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989, utspiller seg i disse dager i Hongkongs gater. 

I likhet med i 1989 er det studentene som truer makthaverne. «Occupy Central with Love and Peace» er navnet på bevegelsen som den siste uka har satt Hongkong på hodet. 

«Ekstremister» Men opprinnelig er det andre studentgrupper, med Scholarism i spissen, som har satt det hele i gang. Scholarism ble stiftet for snart tre og et halvt år siden av den i dag 17 år gamle Joshua Wong.

I dag kalles han ganske enkelt for «ekstremist» av kinesiske, statskontrollerte medier. «Ekstremisten» var altså bare ungdomsskoleelev da gruppen hans ble stiftet. 

Tvang politikerne i kne Demonstrantene frykter for Beijings innflytelse i Hongkong, og krever frie, demokratiske valg. Flere medier, blant dem Reuters og CNN, skriver om hvordan Scholarism startet bølgen av protester som har versert i Hongkong den siste uka. 

Gruppa fikk internasjonal oppmerksomhet allerede i 2012 da de demonstrerte mot innføring av det BBC beskriver som «patriotisk utdanning» i Hongkongs skoler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer