17-åringen som snudde Hongkong på hodet

Denne «bokormen» tvang politikerne i kne allerede for to år siden.

SATTE FYR PÅ BYEN:  Joshua Wong leder Scholarism som gikk i bresjen for protestene i Hongkong. Foto: REUTERS/Bobby Yip
SATTE FYR PÅ BYEN: Joshua Wong leder Scholarism som gikk i bresjen for protestene i Hongkong. Foto: REUTERS/Bobby YipVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av de største truslene mot Kommunistpartiet i Kina siden protestene på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989, utspiller seg i disse dager i Hongkongs gater. 

I likhet med i 1989 er det studentene som truer makthaverne. «Occupy Central with Love and Peace» er navnet på bevegelsen som den siste uka har satt Hongkong på hodet. 

«Ekstremister» Men opprinnelig er det andre studentgrupper, med Scholarism i spissen, som har satt det hele i gang. Scholarism ble stiftet for snart tre og et halvt år siden av den i dag 17 år gamle Joshua Wong.

I dag kalles han ganske enkelt for «ekstremist» av kinesiske, statskontrollerte medier. «Ekstremisten» var altså bare ungdomsskoleelev da gruppen hans ble stiftet. 

Tvang politikerne i kne Demonstrantene frykter for Beijings innflytelse i Hongkong, og krever frie, demokratiske valg. Flere medier, blant dem Reuters og CNN, skriver om hvordan Scholarism startet bølgen av protester som har versert i Hongkong den siste uka. 

Gruppa fikk internasjonal oppmerksomhet allerede i 2012 da de demonstrerte mot innføring av det BBC beskriver som «patriotisk utdanning» i Hongkongs skoler.

Da samlet Scholarism, med Wong i spissen, på det meste 120 000 demonstranter. Både studenter og foreldre. De okkuperte området ved regjeringens hovedkvarter, og tvang byens beleirede ledere til å trekke planen om det foreslåtte, pro-kinesiske pensumet. 

- Vil ha det gøy Etter det, satte Scholarism seg nye mål. De snudde fokuset mot politiske reformer.

- Jeg håper jeg kan få en bedre fremtid, og at jeg kan ha rett til å velge min fremtid i Hongkong, sa Wong til Reuters nylig, med en selvtillit så stor at den sto i kontrast til det nyhetsbyrået beskriver som et «bokorm-utseende». 

Wong mener de er viktig at protestene og Scholarisms aktiviteter skal være visuelt pent. 

- Vi må ha det gøy og folk må få en «kick» av det vi gjør, slik at vi får oppmerksomhet, sier han. 

En annen viktig skikkelse i Wongs gruppe er Agnes Chow, som er talskvinne og nestleder av Scholarism. Agnes, også hun 17 år i dag, fortalte til BBC i sommer om hvordan demonstrantene på Tiananmen-plassen i Kina i 1989 i dag fortsatt inspirerer dagens unge i Hongkong.  

- Vi vil fortsette å kjempe for det de kjempet for i Beijing, sa hun. 

Vil ha reform Scholarism er i motsetning til andre studentgrupper godt finansiert. De samlet tidligere i år, under en marsj, hele 155 000 dollar - nær en million kroner.

I juni utarbeidet Scholarism en plan for å reformere Hongkongs valgsystem, og i forrige uke mobiliserte gruppen elever til å forlate undervisningen for å sende en pro-demokratisk melding til Beijing. Det skulle bli starten på gateprotestene vi ser i dag. 

Joshua Wong ble arrestert like etter Hongkong-protestenes start i forrige uke, og løslatt fra varetekt etter 40 timer. Da han sto på trappa til politistasjonen skal han sverget å bli med i kampen igjen etter «en kort hvile», skriver Reuters. 

SOLIDARITET:  Det er kveld i HongKong. Demonstranter holder opp mobiltelefone sine for å vise solidaritet. Foto:   AFP PHOTO / XAUME OLLEROS
SOLIDARITET: Det er kveld i HongKong. Demonstranter holder opp mobiltelefone sine for å vise solidaritet. Foto: AFP PHOTO / XAUME OLLEROS Vis mer