Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varhaug-drapet

17-åringen tilstår å ha drept Sunniva Ødegård (13)

Sier jenta var et tilfeldig offer.

DREPT: Sunniva Ødegård (13) ble funnet drept på Varhaug natt til mandag i forrige uke. Foto: Privat
DREPT: Sunniva Ødegård (13) ble funnet drept på Varhaug natt til mandag i forrige uke. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

17-åringen som er siktet for å ha drept Sunniva Ødegård (13), har de siste dagene sittet i avhør med politiet, etter at han først nektet å forklare seg. Avhørene har foregått i Bergen, der han sitter varetektsfengslet.

- Siktede forklarte først at han kom tilfeldig over avdøde, men ellers ikke hadde noe med det å gjøre, sier Lars Ole Berge, politiinspektør i Sør-Vest politidistrikt, på en pressekonferanse på politihuset i Stavanger klokka 16.

I avhørene har gutten nå imidlertid endret forklaring.

- Nå har han tilstått å ha utført drapet. Han har forklart at Sunniva var et tilfeldig offer, sier Berge.

- Ble flyttet

- Politiet legger nå til grunn at 13-åringen ble drept med stump vold [vold med våpen som verken er skarpt eller spisst], sier etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl ved Sør-Vest politidistrikt.

Han opplyser videre at Ødegård ble drept et annet sted enn der hun ble funnet.

I samtale med Dagbladet etter pressekonferansen opplyser Berge at gutten tilsto drapet allerede tirsdag.

- Han har sittet i lange avhør over tre dager, og har gitt en detaljert beskrivelse av sine bevegelser før og etter drapet, sier politiinspektøren.

Politiet vil ikke opplyse hvilken gjenstand 17-åringen brukte for å ta livet av Ødegård, men etterforskningsleder Dahl opplyser at gutten også har forklart seg om det.

- Vi mener å ha kontroll på drapsvåpenet, men jeg vil ikke gå i detalj om det, sier han til Dagbladet.

Dagbladet har foreløpig ikke fått en kommentar fra 17-åringens forsvarer Tor Inge Borgesen.

På vei hjem

Ødegård var på vei hjem fra en kamerat da hun forsvant om kvelden søndag 29. juli. Faren iverksatte en leteaksjon da hun ikke hadde kommet hjem klokka 23.

FUNNSTEDET: Det var langs denne gangveien, et par steinkast fra hjemmet, Sunniva Ødegård ble funnet drept natt til mandag 30. juli. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FUNNSTEDET: Det var langs denne gangveien, et par steinkast fra hjemmet, Sunniva Ødegård ble funnet drept natt til mandag 30. juli. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Litt over klokka 03 ble jenta funnet død, bare et par steinkast fra hjemmet. Etter en foreløpig obduksjonsrapport slo politiet fast at hun var blitt drept.

17-åringen var innkalt som vitne i saken, men ble siktet om kvelden mandag 30. juli. Etter å ha gitt en innledende forklaring avviste han å la seg avhøre mer av politiet, inntil tirsdag denne uka.

Brøt seg inn

Gutten tilsto imidlertid tidlig å ha brutt seg inn i den lokale barnehagen Trekløveren samme kveld som Ødegård forsvant. Politiet har tidligere uttalt at de utelukker at 13-åringen ble drept fordi hun kan ha sett 17-åringen begå innbruddet; tidspunktene stemmer ikke overens.

GLADGUTT: Venner av den siktede 17-åringen beskriver ham som en gladgutt og en person alle likte. Video: Nicolai Delebekk. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer Vis mer

Den siktede gutten er kjent fra politiet fra før, og skal ha ei fortid med narkotikabruk.

Politiet har til nå ikke uttalt seg om drapsvåpenet. I forrige uke saumfarte etterforskere to containere og en trappeoppgang på Varhaug, men sa ingenting om hvorvidt de fant noe, eller hva de lette etter. De vil heller ikke i dag kommentere dette.

Venner av gutten har opplyst at han pleide å gå rundt med en ryggsekk der han hadde gjenstander som han skulle bruke til å forsvare seg med.

INFORMERTE: Etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl i Sør-Vest politidistrikt informerte om utviklingen i saken. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
INFORMERTE: Etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl i Sør-Vest politidistrikt informerte om utviklingen i saken. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Familien informert

Bistandsadvokaten for Ødegårds familie, Harald Øglænd, opplyser at de var informert om tilståelsen før politiets pressekonferanse.

- De uttrykker lettelse over at det ikke lenger er spørsmål om hvem som har gjort det. Samtidig tror jeg at de akkurat nå føler en lettelse over at det er en gjerningsmann, sier advokaten til Dagbladet.

Tilståelsen kom bare et knapt døgn før Ødegård skal begraves klokka 11.30 i morgen.

- Det vil nok komme andre spørsmål, og familien vil nok ønske flere svar etter hvert. Men nå synes saken langt på vei oppklart. Familien har fått svar på det viktigste spørsmålet: at det er en gjerningsmann. Nå slipper de å bruke ressurser på å lure på hvem som har gjort det, sier Øglænd.

Må sjekke tilståelsen

Politiet opplyser til Dagbladet at de ikke har planlagt flere avhør denne uka; nye avhør vil tidligst skje i neste uke.

- Nå skal vi oppsummere informasjonen vi har fått så langt, og sjekke den mot andre opplysninger i saken. Ikke minst må vi kontrollere at tilståelsen er riktig, sier politiinspektør Berge.

Etterforskerne har fått inn hundre tips i etterforskningen. I forrige uke etterlyste de et ungt par som befant seg på det aktuelle området på det aktuelle tidspunktet. Paret meldte seg tidligere denne denne uka, men Berge og Dahl vil ikke gå inn på hvorvidt de kom med avgjørende opplysninger.

«TÅRER OG KLUMP I HALSEN»: Sogneprest i Varhaug kirke, Gaute Ørgreid Rasmussen, forteller at det var mange tårer da det ble holdt åpen kirke etter at Sunniva Ødegård (13) ble funnet død. Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Frank Karlsen Vis mer Vis mer