17 års fengsel etter gigant-beslag

En mann i 40-åra er dømt for å ha smuglet nesten 150 kilo narkotika over grensa fra Sverige.

NARK: Politiet beslagla blant annet 50 kilo amfetamin. Foto: Politiet
NARK: Politiet beslagla blant annet 50 kilo amfetamin. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En mann i 40-åra er i Eidsivating lagmannsrett dømt til 17 års fengsel for smugling av nesten 150 kilo narkotika. Det er ett år mindre enn tingretten dømte ham til.

Mannen, som politiet mener at er hovedmannen bak smuglingen, er nå dømt for å ha fraktet 50 kilo amfetamin, 87 kilo hasj og over sju kilo råopium over svenskegrensa en januarkveld i 2018.

Totalt sto ni personer tiltalt i tingretten. Lagmannsretten har nå behandlet ankene til tre av dem. I tillegg til den antatte hovedmannen, har lagmannsretten dømt en annen mann til 10 års fengsel.

Dagbladet har ikke lyktes å få en kommentar fra den antatte hovedmannens forsvarer Daniel Storrvik onsdag kveld.

Den dømte og en rekke andre personer ble pågrepet etter en omfattende politiaksjon som internt gikk under navnet «Operasjon Crescendo».

Den innebar blant annet at politiet gikk under cover og gjennomførte omfattende avlytting av de involverte.

Frifunnet

En av de andre involverte, som ble dømt til ni års fengsel i tingretten, er i lagmannsretten frifunnet på de alvorlige punktene i tiltalen.

- Han er naturligvis veldig glad for den frifinnelsen, sier hans forsvarer Chamkor Singh Nagra til Dagbladet.

Han er nå bare dømt for brudd på våpenloven til 40 dagers fengsel. Denne straffen har han allerede sonet, siden han satt 125 dager i varetekt.

Parkeringsplass i Jönköping

Det var i januar i 2018 at opprullingen av saken startet. På en parkeringsplass utenfor Jönköping i Sverige skal flere pappkasser og striesekker med til sammen 150 kilo narkotika ha blitt lempet over fra en lastebil til en svenskregistrert Volvo.

Bilen skal deretter ha kjørt over grensa til Norge. Planen til det politiet mener var et narkonettverk, ble imidlertid mislykket.

Under ett døgn etter smuglingen slo politiet til og gjorde fire beslag i Oslo. To dager etter ble ytterligere ransakelser og pågripelser gjennomført i Vestfold. Der ble det blant annet et produksjonslokale for utblanding og pakking av amfetamin avdekket.

Sjokkbrekk

«Operasjon Crescendo» ble iverksatt lenge før narkotikaen krysset grensa.

Politiet startet jobben som etter hvert fikk dette navnet etter at noen rygget en svart Audi gjennom inngangsdøra på våpenforhandleren BørseLars på Øvre Romerike.

Politiet mente sjokkbrekket ble gjennomført for å bygge kapasitet blant kriminelle til å gjennomføre flere kriminelle handlinger. Tyvene fikk med seg flere titalls våpen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer