17 bekreftet omkommet etter eksplosjon og brann i gruve. Redningsarbeidet svært vanskelig

Usikkert hvor lenge arbeiderne kan overleve under bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En katastorfe rammet i dag byen Soma i provinsen Manisa vest i Tyrkia.

Etter en elektrisk feil i en kullgruve skjedde en kraftig eksplosjon. Deretter brøt det ut brann i gruva.

Først kom det rapporter om 20 døde etter ulykken, dette ble nedjustert til fire. Like før halv ti i kveld melder krisemannskaper i Tyrkia at 17 er bekreftet døde etter eksplosjonen og gruvekollapsen. Det skriver nyhetsbyrået AP.

Vanskelig Rundt 20 mennesker skal ha blitt evakuert og reddet fra plassen. Elleve av disse skal ha vært skadd.

Samtidig skal rundt 300 mennesker fortsatt være innesperret i gruva. De befinner seg rundt to kilometer under bakken og fire kilometer fra gruvas utgang.

Det er blitt sendt flere redningsmannskaper til området, men arbeidet er svært vanskelig. Brannmannskaper har pumpet inn oksygen i områdene av gruva hvor brannen ikke har rammet.

Den tjukke røyken gjør også redningsarbeidet vanskelig.

NTB skriver at det antas at alle arbeiderne har gassmasker, men det er høyst usikkert hvor lenge de vil kunne beskytte seg mot røyken.

- Hvis ventilasjonen ikke virker, kan arbeiderne dø i løpet av en time, sier gruveeksperten Vedat Didar til nyhetsbyrået AFP.

Lokalpolitiker Muzaffer Yurttas fortalte til TV-kanalen NTV,at arbeiderne døde av kvelning og brannskader, ifølge BBC.

Heisanlegget i i gruva har også sluttet å virke.

Frykter det verste Pårørende har møtt opp utenfor gruva og trygler for arbeidernes liv. Levende bilder fra ulykkesstedet viser at mange har møtt opp. De frykter det verste for gruvearbeiderne.

Store hjelpemannskaper er i sving ved ulykkesstedet.

Ulykken skal ha skjedd like ved et vaktskifte i gruva, og det ble rapportert at så mange som 580 personer kan ha vært i gruva på tidspunktet. Mange skal imidlertid ha kommet seg ut før det eksploderte.

Eieren av gruva, SOMA Komur Isletmeleri A.S., har bekreftet at en rekke arbeidere ble drept. De sier gruva hadde den beste sikkerhetsstandarden og var gjenstand for hyppige kontroller. De vil også sette i gang undersøkelser for å finne ut hva som har skjedd.

Tyrkias verste gruveulykke skjedde i 1992. Da mistet 263 gruvearbeidere livet i en eksplosjon i en gruve i byen Zongulak.

REDDET: En mann blir reddet ut eter eksplosjonen og brannen i gruva. Foto: (AP Photo/IHA)
REDDET: En mann blir reddet ut eter eksplosjonen og brannen i gruva. Foto: (AP Photo/IHA) Vis mer