17 bilbomber eksploderte i Irak

En bølge av bilbomber har drept minst 55 mennesker mandag. Flere hundre skal være skadet.

BØLGE: En bilbombe gikk av i Sadr distriktet utenfor Bagdad. Mer enn 3000 er drept i voldelige angrep hittil i år.  AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE
BØLGE: En bilbombe gikk av i Sadr distriktet utenfor Bagdad. Mer enn 3000 er drept i voldelige angrep hittil i år. AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

17 bilbomber eksploderte i en bølge rundt Bagdad tidlig mandag. Minst 55 mennesker er drept i overveiende sjiamuslimske områder, melder politi og medisinsk personell til Reuters.

Politi og medisinske kilder sier angrepene, som virker koordinert, ble konsentrert om byer og tettsteder i Iraks hovedsakelig sjiamuslimske sør og distrikter i hovedstaden der sjiamuslimene bor.

- Gjemt i parkerte biler Bilbombene som var plassert i travle gater og overfylte markeder understreker en forverret sikkerhetssituasjonen i Irak.

Bombene var gjemt i parkerte biler, på markeder og parkeringsplasser i minst sju områder av byen. Den dødeligste skal ha truffet den østlige delen av Shia-distriktet i Sadr, melder BBC.

Minst ti mennesker ble drept da to bilbomber eksploderte i nærheten av en busstasjon i byen Kut, 150 kilometer sørøst for hovedstaden, opplyser politiet. Fire døde i en eksplosjon i byen Mahmoudiya, ca 30 km sør for Bagdad.

Resten av bombene fant sted i regioner i Bagdad, i Sadr, Habibiya, Hurriya, Bayaa, Ur, Shurta, Kadhimiya, Risala, Tobchi og Abu Dsheer.

Dødeligste året siden invasjonen I juli har mer enn 810 mennesker mistet livet i militante angrep. De siste månedene har sunnimuslimske islamistiske militante gjenvunnet deres opprør mot sjiamuslimske-ledede regjeringen, melder Reuters.

2013 har vært det dødeligste året i Irak siden invasjonen i 2003, med nesten 4000 mennesker drept, ifølge ifølge vold overvåking gruppen Iraq Body Count.

Spenninger i hele regionen har vært betent av borgerkrigen i nabolandet Syria, som har trukket sjiamuslimer og sunnimuslimer fra Irak og i kampen på motsatte sider.

Tidligere denne måneden gikk det også av en koordinert bølge av sju bilbomber i de mest sentrale gatene i de sjimuslimske områdene av Bagdad. Bølgen med bomber drepte minst 46 mennesker, meldte New York Times

Volden er en videreføring av en bølge av blodsutgytelse som har funnet sted i Irak i månedsvis. Det er frykt for en tilbakevending til den utbredte sekterisk blodsutgytelse som presset landet til randen av borgerkrig etter invasjonen i 2003 ledet av USA.

BILBOMBER: Til nå har 17 bilbomber gått av i områder rundt og i Bagdad. Irakere inspiserer området etter eksplosjonene. AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE
BILBOMBER: Til nå har 17 bilbomber gått av i områder rundt og i Bagdad. Irakere inspiserer området etter eksplosjonene. AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE Vis mer