17 drept av utvist elev

ERFURT (Dagbladet): - Den svartkledde, maskerte morderen gikk metodisk fram, fra klasserom til klasserom. Han åpnet døra, fyrte av en salve, lukket og gikk raskt videre uten å si ett ord. Han hadde åpenbart planlagt massakren. Jeg fatter fortsatt ikke hva som har skjedd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filip Niemann (16) i klasse 10 b ved Gutenbergschule i Erfurt i den østtyske delstaten Thüringen forteller til Dagbladet at han så rett inn i løpet på massemorderens våpen da en 19-åring drepte 17 mennesker og deretter seg selv. Minst seks ble såret i dramaet som har satt hele Tyskland i sjokktilstand.

Morderen var selv elev ved skolen, men ble utvist for tre uker siden da han ikke møtte opp til en artiumsprøve.

- Han må ha sett meg rett inn i øynene. Avstanden var ikke mer enn to meter. Han hadde en svart maske over ansiktet, jeg tror det var en finlandshette. Han var helt svartkledd, bredskuldret og kraftig. Et øyeblikk trodde jeg det dreide seg om en spøk, at det var løspatroner han fyrte av. Det var som på en film. Så skjønte jeg at dette var blodig alvor. Jeg og klassekameratene løp i vill panikk i begge retninger i korridoren, sier Filip.

- Jeg løp for livet, ut av skolebygningen, hoppet over gjerdet, sprang bortover gata. Jeg ville bare vekk, så langt vekk som mulig. Jeg var så redd.

Øyenvitner

Filip mener at han hørte minst 10, kanskje 20 skudd. Han er ikke sikker.

Unggutten med Diesel-jakka, joggesko, briller og den kortklipte luggen forsøker å være kjekk. Han forteller at klassen nettopp hadde hatt biologiprøve og var på vei ut av klasserom nummer 301 da de ble øyenvitner til den verste massakren som har rammet en skole noen gang etter den andre verdenskrigen.

Når samtalen kommer inn på de 13 lærerne blant ofrene, kjemper han med gråten. Han tror at flere av hans lærere er blant de drepte. Ingen navn er offentliggjort, noen timer etter massakren. Filip har ennå ikke truffet igjen klassekameratene, heller ikke tvillingbroren Hannes, som går i samme klasse. Men han er sikker på at de er i live.

- Men vi vet jo ikke hvem som lever og hvem som er døde, legger han til.

Det var et ubeskrivelig syn som møtte en spesialkommando fra politiet som etter drøye tre timer tok seg inn i skolebygningen.

Dødsangst

De drepte lå i korridorer, i klasserom og på toaletter. Overalt fløt blod. Sårede skrek i dødsangst på hjelp.

Blant de 13 drepte lærerne var skolens kvinnelige viserektor. Fem av lærerne var kvinner. To kvinnelig ansatte ved skolen ble drept pluss to elever, begge jenter. Offer nummer 17 var en politimann. Han ble drept da han sammen med en kollega rykket ut til skolen i utkanten av gamlebyen i Erfurt etter at vaktmesteren hadde slått alarm klokka 11.05.

- Noen skyter på skolen, ropte vaktmesteren fortvilt i telefonen. En politipatrulje ble dirigert til skolen, som har 53 lærere og 750 elever fra 5. til 12. klasse.

De fleste av elevene greide å springe ut av skolebygningen fra 1908 i panikk da skytingen startet. 120 barrikaderte seg i klasserom. Fra et vindu hang et stort håndskrevet ark med påskriften «Hilfe!» («Hjelp!»).

Skjøt seg selv

Da spesialkommandoen tok seg inn i bygningen, rettet morderen geværet mot seg selv. Ifølge politiet var han utstyrt med både en pumpehage og en pistol. Ryktene ville ha det til at han også hadde en medhjelper, som stakk seg vekk blant de andre elevene i kaoset. Men politiet mener at 19-åringen var aleine om udåden.

- Jeg trodde først larmen kom fra arbeidere som jobbet i bygningen. Så løp vi ut i korridoren. Jeg så en livløs lærer ligge på golvet. Jeg gikk bort til ham for å ta pulsen hans. «Dette kan ikke være sant,» tenkte jeg. Jeg så at det kom blod ut av munnen hans. Deretter bare løp jeg, forteller 10.-klassingen Felix, mens dramaet ennå pågår inne i bygningen.

- Jeg satt og spiste i underetasjen da jeg hørte skuddene. Vi løp ut. Vi bare sprang for livet. Dette er helt uvirkelig. Det har ikke gått opp for meg hva som har skjedd, enda jeg har vært hjemme og sett dramaet i fjernsynet, sier Christin Czarnecki (13) til Dagbladet.

Hun er blant de mange som utover kvelden kommer tilbake til skolen for å legge ned blomster ved en sideinngang til den fire etasjer høye skolebygningen med to tårn fra 1908.

Tyskland i sjokk

«Lernen um zu leben» («Lære for å leve») står det risset inn med kunstferdige bokstaver i muren over inngangen. «Warum?» («Hvorfor?») er det skrevet på en treplate i mylderet av blomster og levende lys.

Små grupper elever, nåværende og tidligere, trøster hverandre. De holder rundt hverandre. De gråter. Hele Erfurt, som med 197000 innbyggere er hovedstad i delstaten, er i sjokk.

- Vi spør oss hvordan slikt kan skje. Jeg finner ikke noe svar, sier Tysklands president Johannes Rau i fjernsynet.

- Dette overgår vår forestillingsevne, sier forbundskansler Gerhard Schröder. Han fikk meldingen fra Erfurt da den tyske Forbundsdagen satt samlet i Berlin for å drøfte en ny og strengere våpenlov.

«Må ha kortsluttet»

Alle spør seg hva som har drevet en 19-åring til å begå en slik forbrytelse.

- Jeg kjente ham. Han var en sympatisk, populær gutt som ikke stakk seg ut. Han må ha kortsluttet, fordi hans gamle klassekamerater var i ferd med å avlegge matteeksamen og ikke han. Noen annen forklaring har jeg ikke, sier en tidligere elev ved skolen til Dagbladet.

Men hun husker at 19-åringen for ikke lenge siden sa «en gang vil jeg at dere alle skal kjenne meg».

- Jeg kan ikke forestille meg hva som har foregått inne i hodet hans. Jeg vet ikke, jeg vil ikke tenke på det, sier Filip Niemann, mens han igjen kjemper med tårene.

REDDET: En ung jente reddes, mens politiet sikter mot skolebygningen hvor massakren skjedde.
HJELP: Fra et vindu hang et stort håndskrevet ark med påskriften «Hilfe!».