Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

17 drept i selvmordsangrep mot Indias ambassade i Kabul

Eksplosjonen skjedde akkurat da folk var på vei til jobben.

EKSPLOSJON: Afghanske politietterforskere på stedet der en bombe eksploderte i Kabul torsdag. Foto: REUTERS/ SCANPIX
EKSPLOSJON: Afghanske politietterforskere på stedet der en bombe eksploderte i Kabul torsdag. Foto: REUTERS/ SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Den nyeste bølgen med selvmordsangrep fortsetter i Kabul. Minst 17 personer ble drept torsdag da en selvmordsbomber angrep Indias ambassade.

Overlevende snublet rundt mellom blodige lik og ødelagte biler etter den kraftige eksplosjonen som skjedde akkurat da folk var på vei til jobben.

Ifølge politiet utløste selvmordsaksjonisten en sprengladning gjemt i en bil på hjørnet like utenfor den tungt bevoktede ambassadebygningen.

Like i nærheten av ambassaden ligger kontorene til det afghanske innenriksdepartementet. Men en høytstående indisk diplomat sier det ikke er tvil om ambassaden var målet for angrepet.

Taliban påtok seg ansvaret, og i en erklæring lagt ut på internett, gjorde de det klart at målet var den indiske ambassaden.

Alle de drepte var sivile, og ingen indiske diplomater var blant dem. Minst 84 mennesker ble skadd, opplyser politiet.

Afghanistans president Hamid Karzai kaller angrepet barbarisk og gjorde det klart at det dreier seg om terrorisme mot forsvarsløse afghanske sivile.

Et vitne forteller om et massivt krater i veibanen og likdeler, vrakgods, utbrente bilvrak og klesrester, blant annet fra de lyseblå burkaene som afghanske kvinner bruker, spredt over et stort område.

Angrepsbølge

Angrepet er det femte større selvmordsangrepet i Kabul siden like før valget i august. Taliban innledet før valget en kampanje med trusler og angrep for å skremme folk fra å stemme.

I det siste angrepet 17. september ble seks italienske soldater og ti afghanske sivile drept da en selvmordsbomber kjørte bilen sin inn i en militærkolonne på veien til flyplassen.

Det verste selvmordsangrepet hittil i Kabul var rettet nettopp mot den indiske ambassaden i juli i fjor. Da ble 60 mennesker, inkludert to indiske diplomater, drept og 141 såret.

Angrepet førte til en giftig stemning mellom India og Pakistan på grunn av mistanker om at den pakistanske etterretningstjenesten ISI var innblandet.

Taliban «beroliger»

Det siste angrepet kom samtidig med en intens debatt i USA om opptrapping av krigsinnsatsen i Afghanistan.

Onsdag markerte Taliban åtteårsdagen for den amerikanske invasjonen med å kunngjøre at de ikke er noen trussel mot andre land, men at de vil fortsette kampen så lenge USA og deres allierte er i landet.

Uttalelsen tolkes som et forsøk på å avvise mistankene i Vesten om at Taliban vil støtte al-Qaidas globale jihad dersom de kommer til makten igjen.

En av Vestens begrunnelser for krigen er at al-Qaida vil gjenvinne sin dominerende stilling i Afghanistan om Taliban greier å styrte Karzais regjering og ta makten igjen.

- Ingen trussel

I erklæringen som ble lagt ut på internett onsdag, sier Taliban at deres mål er uavhengighet og etableringen av et islamsk styre i Afghanistan.

«Vi har ingen målsetting om å skade andre land, inkludert Europa, » heter det i erklæringen.

«Men om dere likevel vil gjøre de stolte og gudfryktige afghanerne til en koloni, skal dere vite at vi har en ubøyelig besluttsomhet og er forberedt på en langvarig krig,» heter det videre.

Debatten i USA ble utløst av USAs og NATOs øverstkommanderende, general Stanley McChrystals advarsel om at det går mot nederlag om ikke den militære innsatsen trappes opp. Han ønsker 40.000 flere soldater til landet.

Andre i administrasjonen til president Barack Obama mener USA skal konsentrere seg om å bekjempe al-Qaida og trappe ned kampen mot Taliban.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media