TUNGT VÆPNET: 17 personer ble drept da væpnede menn stormet i dag en privat fest i Torreon nord i Mexico. Foto: EPA/El Siglo de Torreon/Scanpix
TUNGT VÆPNET: 17 personer ble drept da væpnede menn stormet i dag en privat fest i Torreon nord i Mexico. Foto: EPA/El Siglo de Torreon/ScanpixVis mer

17 drept på fest i Mexico

Knyttes til den økende bruken av brutal vold mellom narkokartellene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Tungt væpnede menn stormet i dag en privat fest i en inngjerda hage i byen Torreon nord i Mexico og drepte 17 personer. Mennene kom i fem SUV-er, slo inn døra og begynte å skyte mot festdeltakerne uten å si et ord, ifølge politiet i delstaten Coahuila. Minst 18 skal ha blitt skadd.

- De kom inn, åpnet ild og skjøt mot alt som rørte på seg, sier en kilde kjent med saken til nyhetsbyrået Reuters.  

Flere av ofrene var kvinner og barn.

Kriger om smuglerruter Det er foreløpig uklart hvem som står bak angrepet, men området er et nøkkelpunkt for verdifulle smugleruter til USA. Den kriminelle organisasjonen Los Zetas og Sinalona-kartellet  kjemper om området, ifølge Reuters.

Sinalona-kartellet er ledet av Joaquin Guzman, kalt El Chapo (spansk for kortvokst/shorty), som er Mexico mest ettersøkte mann, i tillegg til å være etterlyst av USA og Interpol. Amerikanske og meksikanske myndigheter har utlovet en døsør på fem millioner dollar for opplysninger som kan føre til hans arrest.

Magasinet Forbes listet han i fjor som verdens 41. mektigste og 937. rikeste mann.

Los Zetas er heller ikke ufarlig. Kartellet ble grunnlagt av desertører fra Mexicos elitestyrker og består i stor grad av korrupte føderale, statlige og lokale politifolk, i tillegg til topptrente tidligere Kaibiles-spesialsoldater fra Guatemala.

Nyhetsbyrået AP mener Mexicogolf-kartellet muligens også kan stå bak.

Den siste tida har det stadig skjedd lignende massakrer på fester, barer og rehabiliteringsklinikker. Det verste tilfellet i år - før dagens angrep skjedde - var da væpnede menn stormet en rehabiliteringsklinikk, stilte alle som var der opp mot veggen og drepte i alt 19 personer. I januar stormet væpnede menn en privat fest i Ciudad Juarez og drepte 15 - mange av dem studenter.

Bilbombe Angrepet mot festen skjer bare dager etter at en bilbombe gikk av i byen Ciudad Juarez. To politimenn og ytterligere en person ble drept i angrepet, som skjedde fredag morgen. Politiet mener La Linea — den væpnede fløyen til det mektige Juarez-kartellet — står bak bilbomben, som ble utløst via en mobiltelefon.

La Linea består av meksikanske smuglere og korrupte politifolk fra Juarez og Chihuahua, og er en hensynsløs gjeng. Juarez-kartellet erm er kjent for å halshugge sine rivaler, lemleste likene og legge likdelene på offentlige steder for å skape frykt blant politi og rivaliserende gjenger.

Bilbombeangrepet er det første av denne typen angrep som skjer i Mexico siden president Felipe Calderon erklærte krig mot narkotikabandene i 2006.

Dagens angrep og bilbombeangrepet er sett på som en tydelig opptrapping i krigen, som har krevd mer enn 26 000 menneskeliv så langt. 

• LES OGSÅ: Tre funnet hengt fra bruer i Mexico

17 drept på fest i Mexico