17 drept

Minst 17 menneskeliv har gått tapt i den hissige orkanen i Nord-Europa. Skadene i Danmark skal være på én milliard danske kroner. Store deler av Skåne ble mørklagt da de voldsomme vindkastene nådde Sverige natt til i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danmark, Sverige, Tyskland, Polen og de baltiske statene ble rammet av det voldsomme uværet som kom fra Storbritannia. Uværet er det verste i Danmark på 1900-tallet.

Vindkastene har ligget på 45 meter i sekundet, i byene enda mer. Alt over 33 sekundmeter regnes som orkan.

Store deler av Skåne var fortsatt strømløse i går morges. Folk ble bedt om å holde seg innendørs for å beskytte seg mot vindkastene. 75 prosent av Sydkrafts nett ble satt ut av drift, og atomkraftverket i Barsebäck ble stengt etter en kortslutning.

Truffet av trær

De fleste omkomne er blitt truffet av fallende trær, eller har kjørt inn i trær som har ligget over veien. Seks av de døde er danske.

I Nordsjøen var vindstyrken opp mot 200 sekundmeter. På boreplattformen på Sydarne-feltet ble redningsvester og overlevingsdrakter revet løs og blåst på havet.

Flere fartøyer varslet om havsnød. Evakueringer ble vurdert gjennom hele natta.

Uværet omskapte Danmark til kaos. Innstilte fly og tog som stanset. Flygende takstein skapte vansker for Køben-havn-trafikken. En boligblokk ble evakuert fordi taket blåste av. Vindkastene tok også med seg en takbit fra slottet.

Også tusenvis av dansker mistet strømmen i kortere perioder. Skadene er anslått til å være på cirka én milliard danske kroner.

I Sverige ble togtrafikken fra Gøteborg mot Norge rammet da vinden ødela signalsystemene fredag kveld.

- Sjeldent

Ved 7-tida i går dro uværet langsomt østover over sørlige Østersjøen. Et norsk lasteskip gikk på grunn i Latvia, men ingen om bord ble skadd.

I går formiddag var stormen som slo innover Skandinavia og de andre landene fredag kveld og natt til lørdag over. Meteorologisk institutt melder om et svekket lavtrykk over vestlige deler av Russland.

- Det er sjelden at lavtrykk blir så kraftige som vi har sett nå. Lavtrykkene dannes på grensa mellom kald ishavsluft i nord og varm atlanterhavsluft i sør. Av og til ligger forholdene til rette i atmosfæren slik som nå da den voldsomme virvelen ble dannet, sier vakthavende meteorolog Arild Mentzoni.