Forfatterforeningens 125 års-jubileum:

17 forfattere frikjent fra nazidom 73 år etter

Andre Bjerké, Herman Wildenwey og Johan Bojer blant dem som får unnskyldning.

OPPREISINING: Andre Bjerké, her på et sorthvitt foto av Dagbladets Odd Wentzel, er en av 17 forfattere som får sin oppreisning etter urettmessig nazidom høsten 1945. Dette bildet med Peter Normann Waage tatt i april i år i forbindelse med at Waage ga ut biografien «I kampens glede» om André Bjerke. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet.
OPPREISINING: Andre Bjerké, her på et sorthvitt foto av Dagbladets Odd Wentzel, er en av 17 forfattere som får sin oppreisning etter urettmessig nazidom høsten 1945. Dette bildet med Peter Normann Waage tatt i april i år i forbindelse med at Waage ga ut biografien «I kampens glede» om André Bjerke. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

17 medlemmer av Forfatterforeningen ble urettmessig dømt høsten 1945 av den såkalte æresretten etter 2. verdenskrig.

Torsdag kommer foreningen med en offentlig beklagelse.

- Det er virkelig på tide med en unnskyldning. Dette har vært diskutert på flere medlemsmøter, og under planleggingen av vårt jubileum kom dette raskt på blokka, sier leder Heidi Marie Kriznik i Den norske Forfatterforening til NTB.

Unnskyldningen til de 17 kommer 73 år etter samtidig som Forfatterforeningen markerer sitt 125-årsjubileum.

- De 17 opplevde på urettmessig grunnlag å bli dømt for å ha sviktet under krigen. Straffen mot dem var ubegrunnet og basert på til dels uriktige opplysninger og skjønn, sier Kriznik.

Skulle rydde opp

Æresretten ble opprettet av kunstnerorganisasjonene etter krigen, men er ukjent for de fleste. Kriznik forteller at æresretten ble etablert etter sterk oppfordring fra Hjemmefronten om å rydde opp i egne rekker.

- Hver kunstnerorganisasjon av en viss størrelse opprettet sin egen æresrett. Medlemmer som hadde vært medlem av Nasjonal Samling, ble ekskludert umiddelbart, sier Kriznik.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer