Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«17. mai, 1814 og 1905 på samme dag»

Erik Solheim strålte da han fikk feire verdens yngste stat.

 VILL FEIRING:  Det sørsudanske folket feiret sin frihet i dag og Erik Solheim kan fortelle hjem om en elektrisk stemning. Her vaier det nye sørsudanske flagget i forgrunnen, mens de litt eldre flaggene til Kongo, Norge og Frankrike synes i bakgrunnen. Foto: AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT
VILL FEIRING: Det sørsudanske folket feiret sin frihet i dag og Erik Solheim kan fortelle hjem om en elektrisk stemning. Her vaier det nye sørsudanske flagget i forgrunnen, mens de litt eldre flaggene til Kongo, Norge og Frankrike synes i bakgrunnen. Foto: AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra tid til annen skjer det: Listen over uavhengige stater blir lenger. I dag ble 20 år med blodig borgerkrig lagt i glemmeboka i Sudan, da sørsudanerne feiret at de hadde fått sin egen stat.

- Det har vært en fantastisk dag, verdens 193. stat er født, sier Solheim til Dagbladet.

Utviklingsministeren var sammen med kronprins Haakon til stede som represanter for Norge da Sør-Sudan offisielt ble en nasjon. Feiringen fant sted under Afrikas varme sol i den nye hovedstaden Juba. På det varmeste var det over 40 grader.

- Vi har sittet under Afrikas stekende sol og sett på gledesscenene. Vi kan vel si at ingen fikk frostskader. Det var titusener av folk ute i gatene, og en elektrisk stemning, sier Solheim.

Tok lang tid Og som utviklingsministeren sier det: Alt var nytt på denne historiske dagen. Det nye flagget ble heist, den nye grunnloven holdt opp og den nye presidenten - Salva Kiir - ble tatt i ed.

- Som så mye annet i Afrika tok det dobbelt så lang tid som beregnet, men det var det ingen som brydde seg om. Det var 17. mai, 1814 og 1905 på samme dag, forteller Solheim.

Under høytidelighetene fleipet han også med sudanerne om at Norge faktisk er de eneste i verden som har slått dem. Da sørsudanerne gikk til urnene og stemte fram en egen stat, var det med et overveldende flertall på 98,83 prosent. Da Norge ble uavhengig i 1905 skjedde det med et flertall på 99,95 prosent.

- Så jeg fleipa og sa at vi hadde slått dem der, sier Solheim.

Bunad i varmen Norge gjorde seg også gjeldende på andre måter enn ved fleip i feiringen. Beskjeden om at Norge gir den nye nasjonen et nasjonalarkiv ble mottatt med jubel, forteller Solheim, og det var også mang en norsk bunad å se i Jubas gater.

- Hvordan de holdt ut i bunader i denne varmen er ikke godt å si. Både Salva Kiir og Sudans president (Omar Hassan al-Bashir) nevnte også Norge i sine taler. Det viktigste vi kan bidra med framover er å hjelpe dem å dele oljen, det har vi et veldig sterkt engasjement for, sier Solheim.

 GLEDE:  Uavhengigheten ble feiret i hovedstaden Juba i dag, her en tradisjonell sørsudansk danser som blåser i et horn under den offisielle seremonien. Foto: AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT
GLEDE: Uavhengigheten ble feiret i hovedstaden Juba i dag, her en tradisjonell sørsudansk danser som blåser i et horn under den offisielle seremonien. Foto: AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT Vis mer

Han ble også rørt da president al-Bashir entret talerstolen i sitt nye naboland.

- Noe av det mest rørende var den talen. Det var en utvetydig positiv tale, der han gjorde det helt klart at han ville akseptere Sør-Sudan og gjøre det beste for at Nord og Sør kan være gode naboer. Det var stor applaus da han anerkjente Sør-Sudan og snakket om fred, og aldri antydning til piping, sier Solheim.

 AMERIKANSK GJEST:  Tidligere utenriksminister Colin Powell var blant de profilerte gjestene da verdens yngste land feiret seg selv. Foto: REUTERS/Benedicte Desrus
AMERIKANSK GJEST: Tidligere utenriksminister Colin Powell var blant de profilerte gjestene da verdens yngste land feiret seg selv. Foto: REUTERS/Benedicte Desrus Vis mer