17. mai-advarsel mot snøskred

Største snømengder siden 1958 - betydelig skredfare fra Finnmark til Setesdal

PÅ NORGES TAK 2469 METER OVER HAVET: Godt over tusen mennesker deltok i den årvisse folkevandringen fra Juvasshytta til Galdhøpiggen på nasjonaldagen i fjor. I år er folketuren avlyst på grunn av corona-situasjonen. - Vi har ikke hatt så mye snø her oppe på mange, mange år. Herfra blir det organiserte skiturer i mindre omfang enn 17. mai-vandringen i lang tid framover, sier Anne Wangen på Juvasshytta til Dagbladet. Foto: Kine Renée Gregersen, NTB Scanpix.
PÅ NORGES TAK 2469 METER OVER HAVET: Godt over tusen mennesker deltok i den årvisse folkevandringen fra Juvasshytta til Galdhøpiggen på nasjonaldagen i fjor. I år er folketuren avlyst på grunn av corona-situasjonen. - Vi har ikke hatt så mye snø her oppe på mange, mange år. Herfra blir det organiserte skiturer i mindre omfang enn 17. mai-vandringen i lang tid framover, sier Anne Wangen på Juvasshytta til Dagbladet. Foto: Kine Renée Gregersen, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sjelden har faren for snøskred i fjellet vært så massiv og så stor midt i mai som denne våren.

Og vakthavende hydrolog Erik Holmqvist i NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) retter en advarende pekefinger foran 17. mai-helgen til folk som drar til fjells denne spesielle nasjonaldagen.

Fredag ble to menn i 20-årene tatt av skred i Hestbottfjellet i Hemsedal øverst i gamle Buskerud. Begge kom seg ut av skredet i live og ble hentet av redningshelikopter, en av dem skadd.

Dette fjellområdet med mange gjester sto ikke ikke på liste med faresignaler.

Og lørdag ble et turfølge på sju personer tatt av snøskred i et varslet, skredfarlig område på Geitgaljen ved Austnestfjorden i Lofoten. Alle kom seg ut, en med bruddskader.

- NVEs varslingstjeneste varsom.no har beregnet faregrad 3 av 4 i store områder fra Finnmark i nord til Setesdal i sør. Det meste har sammenheng med den ekstraordinære snømengden i vinter. Og i fjellene på Vestlandet kommer det nysnø på toppen den gamle både fredag og lørdag, sier Holmqvist.

Betydelig fare

Hele Finnmarkskysten sørover til Tromsø og indre Troms har tette innslag av faregrad 3 merket med rødt - som betyr «betydelig fare for snøskred».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer