- 17 mai er mekka for lommetyver

Oslo-politiet skal aksjonere på fredag for å gjøre barnetoget tryggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På 17. mai skal hele «lommetyvgruppa» til Sentrum politistasjon jakte lommetyver i Oslo sentrum.

- Det blir ingen fri for denne gruppa på 17. mai. De skal være ute og rundt barnetoget for å fange lommetyver, sier stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Oslo, Bjørn Åge Hansen, til Dagbladet. Det er første gang hele gruppa på ti politifolk skal ut i felt 17. mai.

- 17. mai er en dag som er mekka for lommetyver. Folk står tett og mange blir litt slitene utover kvelden. Da blir det lettere å stjele fra folk, sier Hansen. Han sier det er viktig at folk passer på tingene sine på fredag.

Vandrende minibanker - Det er viktig at folk ikke går rundt og er vandrende minibanker. Det er viktig at folk ikke tar med seg for mye verdisaker, sier Hansen.

Politiet i Oslo har for alvor tatt opp kampen mot lommetyver i sentrum. I dag består innsatsgruppa mot lommetyver av totalt 11 personer. I august øker antallet til 21.

- 17. mai er den dagen i året hvor det anmeldes flest lommetyver i Oslo og det har gjort at vi gjør en ekstra innsats i år og kommer til å være ute med sivilt personel, sier politioverbetjent Roar H. Kvassheim.

Femdobling Ifølge Kvassheim ble det på nasjonaldagen i fjor ble anmeldt 230 lommetyverier. På en vanlig dag blir det anmeldt rundt 45 lommetyverier i Oslo.

- Lommetyverier er en type saker hvor vi får få spor i anmeldelsene så det betinger at vi er ute på de stedene der det skjer, sier Kvassheim.

Siden innstatsgrupp mot lommetyver ble opprettet på sentrum politistasjon i fjor har poltiet lært seg å se etter mønstre i lommetyvenes adferd.

- Ser hvordan de beveger seg - Vi er blitt kjent med hvordan de jobber. Vi ser hvordan de beveger seg og opptrer i miljøet. De vil jo gjerne framstå som vanlige reisende. Vi ser etter avikende trekk, sier Kvassheim.

Strafferammen for lommetyveri er blitt skjerpet og kan nå straffes med 60 dagers fengsel i tillegg til utvisning fra Norge dersom gjerningsmannen ikke har lovlig opphold i landet.

SE OPP FOR LOMMETYVER: 17. mai er den dagen i året det anmeldes flest lommetyverier. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SE OPP FOR LOMMETYVER: 17. mai er den dagen i året det anmeldes flest lommetyverier. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Kvassheim råder folk til å oppbevare verdisaker tett på kroppen på steder som er lite tilgjengelig for andre.

- I tillegg bør man være ekstra oppmerksom når det er trangt eller det skjer noe spesielt.

- Skrik ut Dersom man oppdager en lommetyv råder Kvassheim folk til å skrike ut.

- Mange lommetyver avbryter forsøket hvis det blir oppdaget. Vi ønsker også at det anmeldes til politiet selv om oppklaringsprosenten i dag er lav. Det er viktig informasjon for våre analytikere slik at vi kan se hvor vi skal legge vår innstats, sier Kvassheim

- Vi ønsker å slette inntrykket av at Oslo er en enkel by å være lommetyv i, sier politioverbetjent Roar H. Kvassheim.

FREKKASER: Overvåkningskamera viser hvordan en mann blir frastjålet sekken sin. Tyv. Foto: Overvåkningskamera
FREKKASER: Overvåkningskamera viser hvordan en mann blir frastjålet sekken sin. Tyv. Foto: Overvåkningskamera Vis mer