17.-maidebut i hvitt og blått

Eventyrjenta METTE-MARIT fra Kristiansand vinket for første gang fra slottsbalkongen i går. Moteekspertene mener hun klarte seg godt, men strides om klesvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemningen var spent på Slottsplassen, da Mette-Marit viste seg for første gang på Norges viktigste balkong. Hun vinket til folket og ble hyllet.

Med flere titalls telelinser fra hele Europa rettet mot seg virket den blide sørlandsjenta lettere nervøs. På under et halvt år har hun tatt skrittet inn i den kongelige familien. Og nå kan hun også vinke - på kongelig vis. For ett år siden sto hun på plassen og vinket opp.

ALLE TILSKUERNE på Slottsplassen stilte seg det samme spørsmålet: Hvordan vil hun opptre? Og hva slags klær går hun i? Spekulasjonene var mange, noen hadde antydet Vest-Agder-bunaden, andre trodde hun skulle gå i den omdiskuterte «fantasibunaden». Men så dukket hun opp i noe overraskende enkelt.

Mette-Marit ønsker å skape sin egen stil, sier alle som står henne nær. I går hadde hun valgt noe som var trygt - en eggeskallfarget, lang, innsvinget jakke med blå kjole under, blå 20-tallsinspirert hatt og hvite hansker.

Eivor Øvrebø (54), modellmammaen til Eva Sannum og daglig leder i Team Modeller i Oslo, er ikke mild i sin dom over klesvalget. Øvrebø synes Mette-Marit er ei søt jente, men skulle ønske at hun kunne gått mer fargerikt kledd.

- DET ER IKKE noe direkte galt med klærne hennes. De er både tekkelige og kledelige, men det blir så fryktelig kjedelig når alt er uten farger. Hun framstår som grå og blass, det passer seg ikke for en som hører til kongehuset, enda mindre for en dronning. Hun trenger mer farger for å spreke opp bildet av seg sjøl. I går så hun mer ut som hun gjør til hverdags. Men opptredenen hennes var ganske bra. Hun smilte og vinket så godt hun kunne. Det skal hun ha, sier modellmammaen til Dagbladet.

- Hva kan hun gjøre for å kle seg bedre?

- Dersom noen hjelper henne, vil jeg anbefale henne å bytte rådgivere. Det fins mange gode stylister i landet som sikkert ville hjulpet henne. Hun blir jo kritisert hele tida, og det kan ikke være morsomt. Men for alt jeg vet kan det hende at hun bare vil se folkelig ut, sier Øvrebø.

MODELLMAMMAEN mener hatter ikke hører hjemme på unge kongelige.

- Det burde vært 40-årsgrense på hatter, sier hun.

Moteekspert Kiki Sørum er helt uenig med Øvrebø, og synes Mette-Marit besto testen med glans.

- Mette-Marit så virkelig flott ut. Hun får terningkast seks av meg. Det er tydelig at hun har fått hjelp til å kle seg. Hun hadde en elegant innsvinget drakt med stikninger som gikk igjen i den blå toppen og i hatten, som for øvrig var ganske 20-tallsinspirert. Hun så rett og slett kongelig ut. Dessuten har hun lært seg å vinke ordentlig, hun sto rett og rak i ryggen og tok seg riktig bra ut. Jeg tror kongehuset har skjerpet seg, og at vi kan se lys i tunnelen hva angår klærne hennes. Det er slutt på joggesko på kaffebarer heretter, tror jeg.

Klesdesigner Leila Hafzi (25) skulle gjerne sett mer av ansiktet til Mette-Marit.

- Jeg synes hatten var litt for stor og at den gikk for langt ned i fjeset hennes. Antrekket var helt passe; det var rent og pent og passet bra til nasjonaldagen. Det må bli terningkast 4.

SJEFREDAKTØR i Henne og forlagsdirektør i Aller-gruppen Ellen Arnstad (36) er stort sett strålende fornøyd med Mette-Marits første dag på balkongen.

- Hun var stilig i et helhetlig antrekk hvor hatten passet fint inn. Jeg likte veldig godt at Mette-Marit var såpass neddempet og delikat. Det var riktig i forhold til rangeringen mellom Mette-Marit, Sonja og Märtha. Litt synd var det jo at hatten skjulte øynene hennes, men alt i alt var dette en meget god debut. Terningkast 5!

Klesdesigner Nina Thorsen (38) karakteriserer Mette-Marits antrekk som nøytralt.

- Dette antrekket må kalles en helgardering, noe som er lurt i og med at alle jakter etter noe å ta henne på. Det så ut som om hun hadde lånt en hatt av Sonja, og jeg synes hun kunne vært mer spennende i halsen. Alt i alt var hun så tilkneppet som hun virker som. Jeg har forståelse for at hun velger å kle seg nøytralt, men jeg håper hun etter hvert kan gi mer av seg selv. Karakteren blir en svak firer.

MEN BALKONGDEBUTEN var først og fremst Mette-Marits hittil lengste møte med folket. Hun vinket ivrig gjennom nær tre timer mens tusenvis av skolebarn marsjerte forbi på Slottsplassen nedenfor. Det var tydelig at hun har lært å vinke på rojalt vis, selv om det gjenstår litt før hun behersker teknikken til dronning Sonja og prinsesse Märtha Louise. De vinker raskere, og bruker ikke hele armen. Så nå vet hun det...

Nå har Mette-Marit bestått ildprøven. Alle ekspertene spår en sommer med mye Mette-Marit.