17 milliarder

Hvis Norge blir EU-medlem, kan vår brutto innbetaling til EU komme til å bli på svimlende 17 milliarder norske kroner per år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fullt medlemskap i EU ville kostet Norge et sted mellom fire og åtte milliarder kroner årlig i netto bidrag til fordeling på de øvrige medlemslandene, men den samlede regningen blir høyere.

EU-kommisjonens ambassadør i Norge, Percy Westerlund, vil ikke gi noen prognose for hvor stor kontingenten kommer til å bli, men han er klar på at Norge vil bli en såkalt netto bidragsyter, på lik linje med Sverige.

Det vil si at vi må betale inn mer enn det vi får tilbake i form av ulike støtteordninger.

Seks nettobetalere

- Svenskene, tyskerne og de øvrige fire EU-landene som er netto bidragsytere, betaler ca. én prosent av bruttonasjonalproduktet, BNP, i medlemskontingent.

EUs råd har satt et øvre tak på EU-landenes bidrag på 1,09 prosent av BNP.

For Norges vedkommende ville det utgjøre hele 17 milliarder kroner per år, basert på Norges BNP for 2003.

Svenskene betaler nå snaut 25 milliarder svenske kroner i brutto medlemskontingent til Brussel. I retur får svenskene om lag 12 milliarder kroner i forskjellige EU-tilskudd. Nettokontingenten utgjør dermed «bare» 12- 13 milliarder svenske kroner.

Dobbelt så mye

Westerlund var EUs forhandlingsleder da EFTA-landene reforhandlet EØS-avtalen i fjor. Forhandlingene endte med at Norge må betale 1,2 milliarder euro de neste fem åra i EØS-kontingent. Etter dagens kurs tilsvarer det ca. 1,9 milliarder kroner per år, hvorav 1,75 milliarder kroner går til de ti nye medlemslandene.

- Det norske EØS-medlemskapet er svært fordelaktig. Norge tar del i de fire friheter og nyter godt av de rettigheter og forpliktelser det indre marked innebærer. Samtidig har man fått unntak for EUs landbruks- og fiskeripolitikk. Da er det rimelig at Norge svarer med å betale en kontingent som avspeiler de rettighetene landet har gjennom avtalen, sier Westerlund til Dagbladet.

GIR KLAR BESKJED: EU-<wbr>kommisjonens ambassadør i Norge, Percy Westerlund, sier Sverige og fem andre EU-<wbr>land betaler ca. én prosent av BNP i medlemskontingent. Westerlund påpeker at Norge må være forberedt på å betale det samme, dersom vi blir medlem.