17 milliarder

Hvis Norge blir EU-medlem, kan vår brutto innbetaling til EU komme til å bli på svimlende 17 milliarder norske kroner per år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fullt medlemskap i EU ville kostet Norge et sted mellom fire og åtte milliarder kroner årlig i netto bidrag til fordeling på de øvrige medlemslandene, men den samlede regningen blir høyere.

EU-kommisjonens ambassadør i Norge, Percy Westerlund, vil ikke gi noen prognose for hvor stor kontingenten kommer til å bli, men han er klar på at Norge vil bli en såkalt netto bidragsyter, på lik linje med Sverige.

Det vil si at vi må betale inn mer enn det vi får tilbake i form av ulike støtteordninger.

Seks nettobetalere

- Svenskene, tyskerne og de øvrige fire EU-landene som er netto bidragsytere, betaler ca. én prosent av bruttonasjonalproduktet, BNP, i medlemskontingent.

EUs råd har satt et øvre tak på EU-landenes bidrag på 1,09 prosent av BNP.

For Norges vedkommende ville det utgjøre hele 17 milliarder kroner per år, basert på Norges BNP for 2003.

Svenskene betaler nå snaut 25 milliarder svenske kroner i brutto medlemskontingent til Brussel. I retur får svenskene om lag 12 milliarder kroner i forskjellige EU-tilskudd. Nettokontingenten utgjør dermed «bare» 12- 13 milliarder svenske kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer