1,7 millioner i erstatning etter sexovergrep

43-åringen må betale millionerstatningen etter langvarige overgrep mot stedatteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen er i Gulating lagmannsrett dømt til å betale en erstatning på vel 1,7 millioner kroner etter langvarige sexovergrep mot sin tidligere stedatter.

Stedatteren er nå 16 år gammel og overgrepene fant sted fra hun var fem til hun var vel 10 år gammel. Retten fastslår at hun har fått meget store psykiske skader og funksjonshemninger og at de har sin årsak i sexovergrepene fra den nå 43 år gamle mannen.

Mannen er tidligere dømt til fengsel i 4 år og 3 måneder for overgrepene. Men fastsetting av erstatningsbeløpet har skjedd i flere rettsrunder for å få fastsatt graden av skade, behandlingsbehov, og fastsetting av tapet av framtidige arbeidsinntekter som følge av overgrepene.

I herredsretten ble mannen i september 1998 dømt til fengsel i 2 år og til å betale en erstatning til jenta på til sammen 120.000 kroner.

Lagmannsretten skjerpet i oktober 1999 fengselsstraffen til 3 år og fastsatte i desember samme år erstatningsbeløpet til vel 1,5 millioner kroner.

Høyesterett fastsatte i november 2000 fengselsstraffen til 4 år og 3 måneder. I spørsmålet om erstatning kom Høyesterett til at jenta hadde krav på å få erstatning som kunne dekke hennes individuelle tap og ikke bare få en erstatning ut fra alminnelige regler. Erstatningsspørsmålet ble derfor sendt til ny behandling i lagmannsretten, som nå har fastsatt en rekordhøy erstatning etter sexovergrep mot barn.

/NTB)