17 omkomne funnet etter Air France-ulykken

Brasilianske skip og franske helikoptre hentet opp 15 personer søndag.

FINNER STADIG FLERE: 15 omkomne etter Air France-ulykken ble funnet i sjøen søndag. Foto: AFP/SCANPIX
FINNER STADIG FLERE: 15 omkomne etter Air France-ulykken ble funnet i sjøen søndag. Foto: AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): 17 personer er nå funnet omkommet etter at et Air France-fly styrtet i Atlanterhavet for en uke siden.

Brasilianske myndigheter jobber nå for å finne omkomne og redde vrakrester, og oberst Henry Munhoz i det brasilianske luftforsvaret sier ifølge nyhetsbyrået AP at ni omkomne er funnet av brasilianske mannskaper. Fire av dem er menn, fire er kvinner og en er foreløpig ikke identifisert ved kjønn.

I tillegg har åtte blitt funnet omkommet av franske militærhelikoptre. De åtte befinner seg nå på et fransk skip, og brasilianske myndigheter har ikke flere opplysninger om dem.

Til sammen var 228 personer om bord på flight AF 447, som styrtet i sjøen utenfor Brasil forrige søndag. Ifølge CNN er de omkomne funnet om lag 110 mil fra kysten av Brasil.

Mange vrakrester
Tidligere i dag ble det kjent at flere omkomne var hentet opp, og at det var sett flere døde i vannet.

Det er også funnet flere gjenstander fra Air France-flyet. Blant annet er deler av flyets vingeseksjon, to flyseter, en oksygenmaske og mye bagasje hentet opp av sjøen. En stresskoffert som ble funnet i går inneholdt blant annet en flybillett fra den aktuelle flighten.

Politiet vil imidlertid ikke gå ut med detaljer om dem, etter at slektninger skal ha blitt svært opprørt over beskrivelser av funnet av stresskofferten.

- Vi vil ikke at de skal lide enda mer, sier Munhoz.

Både de omkomne og vrakrestene transporteres av brasilianske og franske skip til den brasilianske øya Fernando de Noronha, der det er satt opp en base for operasjonen. Skipene er ventet å komme fram tirsdag, og derfra vil de omkomne og vrakrestene bli flyttet til kystbyen Recife for identifisering.


FANT VRAKDELER: Vrakdeler som nå er bekreftet å stamme fra Air France-flyet, ble funnet søndag. Foto: AP/SCANPIX
FANT VRAKDELER: Vrakdeler som nå er bekreftet å stamme fra Air France-flyet, ble funnet søndag. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Sender spesialutstyr

Søket etter omkomne og spor som kan forklare hvorfor Airbus A330-200-flyet styrtet, foregår nå i et område på 200 000 kvadratkilometer. Fjorten helikoptre, 12 brasilianske og to franske, deltar nå i søket, sammen med fem brasilianske skip og en fransk fregatt.

Etterforskningen konsentrerer seg ifølge AP nå om hvorvidt instrumenter på utsiden av flyet kan ha blitt nediset og dermed ha gitt flyets datasystem gal informasjon om hastigheten det holdt, og dermed ha sendt flyet videre i uværet i alt for høy eller alt for lav fart.

Søndag vil ikke Munhoz gi noen opplysninger om hvor langt fra hverandre de omkomne er funnet, og om det eventuelt kan gi noen svar på hva som skjedde med flyet i lufta.

Franske skip har ikke gitt opp å lokalisere den såkalte svarte boksen på flyet. Mandag er det ventet at redskaper fra dem amerikanske marinen skal hjelpe til med letingen. De to instrumentene kan hjelpe med å lokalisere nødsignalet fra de sorte boksene på et dyp ned til 6100 meter. I søkeområdet er det imidlertid dybder på opp til 8000 meter.

STORT SØKEOMRÅDE: Brasilianske og franske skip har et enormt område å søke gjennom. Foto: REUTERS/SCANPIX
STORT SØKEOMRÅDE: Brasilianske og franske skip har et enormt område å søke gjennom. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer