17 personer ble alvorlig skadet av raketter

Ingen skader fra offentlig fyrverkeri.

17 SKADER: Alle øyeskadene etter nyttårsfeiringen i går og i natt stammer fra private oppskytninger av fyrverkeri. Her fra både offentlige og private fyrverkeri nyttårsaften. 

Foto: Per Løchen / Scanpix
17 SKADER: Alle øyeskadene etter nyttårsfeiringen i går og i natt stammer fra private oppskytninger av fyrverkeri. Her fra både offentlige og private fyrverkeri nyttårsaften. Foto: Per Løchen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til sammen 17 personer fikk alvorlige øyeskader etter nyttårsfeiring i går og i natt.

For seks av personene er det snakk om alvorlige skader, mens skadene karakteriseres som moderat alvorlige for de 11 andre.

De 17 skadene er sju flere enn i fjor da ti personer ble behandla for øyeskader.

Har du eller noen du kjenner blitt skadet av fyrverkeri? Tips Dagbladet på 24 00 00 00, sms 2400 eller e-post: 2400@db.no

Ingen av skadene kom fra offentlige fyrverkerier landet rundt. Tolv av årets skader stammer fra bakkefyrverkeri, mens to av skadene skyldes pinnefyrverkeri som har vært ulovlig i Norge siden 2008.

- Vi ser at også bakkefyrverkeri er farlig for øynene. Ingen av de som er skadet har brukt vernebriller, noe som ikke er overraskende, sier lege Erlend Ulltang ved Øyeavdelingen på Haukeland universitetssykehus i Bergen til Dagbladet.

Ved sju av årets skader er det andre enn de som fyrte opp raketten som er skadet.

- Det er tilskuere eller forbipasserende. Det betyr at selv om man er forsiktig er det ingen garanti for at andre kan bli skadet, sier Ulltang.

Han mener det bare burde være offentlige fyrverkeri i Norge.

- Så lenge det er lov å skyte opp raketter privat, vil vi ha øyeskader, sier han.

Tallene for i år er nesten like dystre fra årene 2006-2008 da pinnefyrverkeri fremdeles var lov i Norge.

- Hva dette hoppet i antall skader i år skyldes er usikkert, men det er mye som tyder på at mengden privat fyrverkeri har økt. Samtidig har det vært litt ruskevær i år som gjør det vanskeligere å tenne på og som dermed gjør det mer risikabelt, sier legen.