Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

17 prosent færre biler i morgenrushet etter første dag med ny bomring

Tall fra Vegvesenet viser at det passerte 17 prosent færre biler i morgenrushet på Nord-Jæren mandag, sammenliknet med tidligere i høst.

LITE FORNØYDE: Folk på gata i Stavanger er lite fornøyde med de nye bomavgiftene som ble iverksatt i dag. Allerede har fem stasjoner blitt utsatt for hærverk, og flertallet av dem Dagbladet møter på gata, forteller at det nå er for dyrt å kjøre bil. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag ble den nye bomringen i Stavanger-regionen satt i drift.

Med den nye bomringen koster det i rushtida fra klokka 07–09 og klokka 15–17 35,20 kroner å passere bomringen for alle med bombrikke, mens avgiften utenom rushtida er halvparten.

Den første foreløpige tellingen for ti punkter på Nord-Jæren viser en nedgang i rushtrafikken mandag morgen.

- Liten overraskelse

Tre mandager i september passerte det i snitt 38 763 biler i denne perioden, mens det mandag denne uka passerte 32 186 biler, noe som tilsvarer en nedgang på 17 prosent, skriver Stavanger Aftenblad.

- Det er vel omtrent som forventet. Tallene skiller seg ikke mye fra det de opplevde i Bergen da de innførte rushtidsavgift der.

- En liten overraskelse er at tallene her ikke har en liten rush-topp etter klokka 9. Det hadde de i Bergen, sier senioringeniør Ingve Lygre Undheim i Statens vegvesen til avisa.

Omstridt bomring

Han understreker at tallene for den første dagen med nye bomringer ikke gir noe fullstendig bilde av hva bommene gjør med trafikken.

Ifølge NRK, som også har fått tilgang til tallene fra Vegvesenet, viser tellingene en trafikkøkning på fire prosent i timen før rushtidsavgiften slår inn klokka 7.

Den nye bomringen i Stavanger-området har vært omstridt. En meningsmåling i august viste at 7 av 10 innbyggere på Nord-Jæren er imot den nye ordningen.

Natt til søndag ble fem bomstasjoner i Rogaland utsatt for grovt hærverk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!