FÆRRE: Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det i 2011 var 11 prosent av befolkningen som røykte av og til. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FÆRRE: Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det i 2011 var 11 prosent av befolkningen som røykte av og til. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

17 prosent røyker hver dag

Nærmere en halv million færre nordmenn røyker i dag enn i 1995.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1995 hadde Norge over én million røykere. Røykeloven trådte i kraft sommeren 2004, og andelen røykere falt ytterligere. I dag er det 684 000 nordmenn som fortsatt røyker daglig, skriver Dagsavisen.

- Dette er veldig gledelige tall. Å få ned tobakksbruken tar tid, og desto bedre er det å se at det faktisk virker selv om vi fortsatt har et stykke igjen, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet.

Antallet menn som røyker i dag, er bare en tredel av de som røykte for 30 år siden. Kvinnene har nå inntatt røyketoppen. I aldersgruppen 35-54 år er det nå flere kvinner enn menn som røyker.

Når det gjelder folk som røyker av og til, har det helt siden 1973 og fram til i dag vært lite variasjon. Andelen har ligget mellom 8 og 13 prosent hele tiden.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det i 2011 var 11 prosent av befolkningen som røykte av og til.

Nedgangen i antall hverdagsrøykere er resultat av god prispolitikk, god politikk for å redusere tilgjengeligheten, samt et resultat av røykeloven og systematisk informasjonsarbeid mot befolkningen, mener Hafstad.

På den andre side har stadig flere begynt å snuse. Særlig er det økningen blant de unge som bekymrer direktoratet.

Fire av ti unge menn bruker snus hver dag. 8 prosent av befolkningen som helhet brukte snus hver dag i 2011. I tillegg var det 5 prosent som snuste av og til.

Stadig flere kvinner begynner også å snuse. Helsedirektoratet synes ikke det er snusfornuftig å snuse.

- Det er en utvikling vi følger nøye med på, og vi liker den ikke. Selv om snus er litt mindre helseskadelig enn røyk, er det fortsatt skadelig og avhengighetsskapende, sier Hafstad.

(NTB)