Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

170 000 influensavaksiner knust

Risikogruppene fortviler.

LEVERER VAKSINER: Alexander Kuprianov kjører ut vaksine mot svineinfluensa til Grünerløkka smittevernkontor. Hans firma har ingenting med at 170 000 influensavaksiner nå er ødelagt å gjøre. Foto: Torbjørn Grønning
Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
LEVERER VAKSINER: Alexander Kuprianov kjører ut vaksine mot svineinfluensa til Grünerløkka smittevernkontor. Hans firma har ingenting med at 170 000 influensavaksiner nå er ødelagt å gjøre. Foto: Torbjørn Grønning Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Vi forventet 370 000 doser med vaksine i neste uke, men vi er blitt informert om at det har skjedd et uhell hos produsenten, sier avdelingsleder Berit Feiring ved Folkehelseinstituttet.

Til sammen har Norge bestilt 9,4 millioner doser pandemivaksine. Prisen per vaksinedose er på 69 kroner. Samlet pris for alle dosene er 650 millioner kroner.

Uhellet, som skjedde ved produksjonsanlegget i Belgia, innebærer at det er færre som vil få vaksine i uke 46 enn det som var planlagt.

- Det vil bety at vi får betydelig færre doser. Det vil bare komme 200 000 doser i neste uke, sier Feiring til Dagbladet.

- Dette er svært uheldig, og vil gå ut over risikogruppene, sier Feiring, og legger til at alle 370 000 dosene var beregnet for den svært utsatte gruppen.

Risikogruppene fortviler
Generalsekretær Geir Endregard i Norges Astma- og allergiforbund fortviler når han får høre om de 170 000 vaksinedosene som er gått i stykker.

- Vi vet at mange av de risikoutsatte ennå ikke har fått vaksinen. Nettopp derfor er det tragisk at dette skjer nå, sier han til Dagbladet.

Han frykter at uhellet vil gå utover dem som befinner seg i risikogruppene,og er mer utsatt for å blialvorlig syk av influensaen.

- Vi må få vaksinert de som er ekstra utsatt. Myndighetene må nå i større grad gripe inn der det er underskudd på doser. At dette uhellet nå skjer er det siste vi trenger, sier Endregard.

Risiko
Også generalsekretær Frode Jahren i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke reagerer på nyheten om uhellet.

- Det er fryktelig synd. Det betyr at flere i risikogruppa må vente lengre på vaksinen. Det kan potensielt være en risiko for helsa til våre medlemmer, sier Jahren til Dagbladet.

- Det kan i verste fall være forskjellen på liv og død, sier han.

Menneskelig svikt
Feiring i Folkehelseinstituttet informerer om at de har sendt ut omlag 500 000 doser hittil, og at de vil sende ut 250 000 doser i neste uke.

Uhellet innebærer at hele prosessen blir forskjøvet, fordi vi i uke 46 ikke vil få sendt ut planlagt mengde med vaksine.

Les hele saken og mer om svineinfluensaen i dagens papirutgave av Dagbladet!

KNUST: 170 000 doser er nå ødelagt. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
KNUST: 170 000 doser er nå ødelagt. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media