170 døde i tog-katastrofe

Rundt 170 mennesker døde i taubane-katastrofen i Østerrike. Kabelen som trakk vognen røyk, og katastrofen var et faktum. Bare åtte overlevde, mange døde trolig av røykforgiftning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen av de som var igjen i vogna overlevde tog-tragedien i Østerrike. Rundt 180 skiturister var på vei til den populære breen ved Kitzsteinhorn-fjellet i de østerrikske alpene, 350 kilometer vest for hovedstaden Wien, da katastrofen inntraff. Det begynte å brenne i en av vognene, mens taubanen var inne i en tunnel.

- Rundt 170 mennesker omkom i ulykken, bekrefter Franz Schausberger provinsguvernør i Salzburg ifølge AP. Han kaller det «en katastrofe med uhyrlige proporsjoner» og har oppfordret til én dags landesorg.

- Hadde ingen sjanse

En av de åtte overlevende forteller om et mareritt inne i tunnelen.

- Det er ikke noe håp for de som er igjen. Selv uten varmen var gassen uutholdelig. Det var umulig å puste, forklarer kvinnen til østerriksk tv.

Mye tyder på at mange døde av røykforgiftning.

- Dette er en stor katastrofe. Varmen har til og med smeltet kablene som drar vognene, forklarer en av redningsarbeiderne. Men østerriksk tv melder at stålkabelen som trakk toget røyk, og at brannen oppstod etterpå. Dette er ikke bekreftet. Brannen brøt ut ved 9.30-tida i morges.

Åtte overlevde

Ifølge Røde Kors klarte bare åtte personer å redde seg ut av den brennende vogna. Ifølge tidligere rapporter var det 15 overlevende.

Alpin-toget kan ta 180 passasjerer, og var trolig fullt da ulykken skjedde.

Det skal ha vært mange snowboard-kjørere i området.

Vanskelig redning

Rundt 500 brannmenn og redningsarbeidere har jobbet på spreng siden i morges. Redningsarbeidet var svært vanskelig i 3200 meters høyde. Toget befinner seg rundt 600 meter inne i fjellet, og redningsmannskapene klarte i morges ikke å ta seg inn til den brennende vogna.

Den såkalte Kaprun-banen er 3800 meter lang, og rundt 3200 meter av den går i tunnel. Taubanen starter i Thörl i Kaprundalen. Banen ender ved det populære alpinsenteret Kaprun, melder DPA.

Isbreen på toppen av fjellet er svært populær for sommer-skiturister, det skal blant annet være treningssted for det østerrikske alpinlandslaget.

Dette er den mest alvorlige ulykken i sitt slag. En lignende katastrofe inntraff i Cavalese i 1976 hvor 42 døde etter at en kable røyk.

I mars i år omkom 12 mennesker i et snøskred i området.

OVERLEVDE: Bare et fåtall mennesker klarte å komme seg ut av den brennende vogna. Rundt 170 mennesker omkom i tragedien.
MODERNE: Banen gikk langs bakken, og skal ha vært en av de mest moderne i sitt slag.
REDNINGSAKSJON: 13 helikoptre og store mannskaper klarte ikke redde passasjerene i alpintoget.