Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

170 OECD-delegater flykter fra dødelig storm i Mexico

10 000 familier ventes å evakuere når stormen «Jimena» når land.

PROBLEMSURFERE: Det er rolig ved kysten av Mexico enn så lenge, men stormen Jimena stiger i styrke og er ventet å nå land i morgen tidlig. Mange har flyktet fra områdene stormen er ventet å komme, men mange surfere søker de enorme bølgene som kommer som et reultatet av den sterke vinden. Foto: AP/Scanpix
PROBLEMSURFERE: Det er rolig ved kysten av Mexico enn så lenge, men stormen Jimena stiger i styrke og er ventet å nå land i morgen tidlig. Mange har flyktet fra områdene stormen er ventet å komme, men mange surfere søker de enorme bølgene som kommer som et reultatet av den sterke vinden. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Stormen «Jimena» er på full fart på vei mot Mexico. Vindkastene er i ferd med å nå kategori fem som er orkan styrke.

Det er ventet at den økende stormen skal nå land ved området Baja California i Mexico i morgen tidlig norsk tid.

Myndighetene i Mexico har planen klar og varsler at de i første omgang kommer til å evakuere 10 000 familier fra potensielle flomsteder, opplyser direktør Francisco Cota, som er ansvarlig for de lokale sikkerhetsmyndighetene i området, til nyhetsbyrået AP.

- Vi kommer til å sette opp 60 evakueringshus for dette, sier han.

Flykter fra stormen
Jimena er også ventet å nå byen området som kalles Los Cabos. I morgen skulle OECD etter planen starte en global økonomikonferanse der over 170 delegater fra 54 land skulle delta. Konferansen tar blant annet opp problemstillinger rundt økonomisk gjennomsiktighet og skatteparadiser.

OECD opplyser nå at de flytter konferansen til hovedstaden Mexico by på grunn av fare for at stormen skal forårsake store ødeleggelser i området.

- Basert på de siste meldingene om at Jimena nå truer med store ødeleggelser på land anbefaler myndighetene å ta alle nødvendige forhåndsregler, opplyser OECD i en pressemelding.

Men innbyggerne i har ikke mange stedene å flykte. Borgermester Oscar Nunez i Cabo San Lucas sier personer som bor i svake bygg er i en ekstra faresone akkurat nå.

- Kom dere vekk!
En av dem er Brenda Munoz. I 2001 mistet hun sitt hjem da orkanen Juliette ødela huset hennes. Nå tar hun ingen sjanser.

- Vi har allerede forberedt oss med mat og alt, så den vil ikke overraske oss denne gangen, sier hun til AP.

Kysten ved byen Los Cabos er et populært turistmål i Mexico for surfere. Mitch Williams fra California har vært i Cabo San Lucas, men flyktet med fly hjem i dag. Han har bare ett råd til personer i samme situasjon som han.

- Kom dere vekk!

Men mange turister gjør akkurat det motsatte og venter på å leke i Jimenas enorme bølger de neste dagene, til tross for at myndighetene i byen har stengt alle strender.

- Vi sliter fælt med surfere. De gleder seg til bølgene, sier Roman Dominguez, som jobber som livredder i det lokale brannvesenet i Cabo San Lucas.

Ifølge det nasjonale orkansenteret i USA har stormen en fart på 240 kilometer i timen i kasta. Den og den beveger seg nordvest befinner seg akkurat nå cirka 55 mil sør for byen Cabo San Lucas.

- Dramatiske konsekvenser
- Jimena kan bli riktig ille. Bygninger kan rase sammen og flere liv kan gå tapt, sa meteorolog Jakob Inghammar ved Storm Weather Center til Dagbladet tidligere i dag.

Han forklarer at tropiske stormer drives av varmt vann, og at de pleier å stilne relativt fort når de treffer land.

- Likevel kan de slå inn over land svært hardt og få dramatiske konsekvenser, sa han.

KATEGORI FIRE: Dette satelittbilde er fra i dag. Stormen Jimena er nærmer seg nå kategori fem, noe som gjør den til en orkan. Foto: REUTERS/National Oceanic and Atmospheric Administration/SCANPIX
KATEGORI FIRE: Dette satelittbilde er fra i dag. Stormen Jimena er nærmer seg nå kategori fem, noe som gjør den til en orkan. Foto: REUTERS/National Oceanic and Atmospheric Administration/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling