CAPITOL HILL: Det amerikanske flagget vaier i vinden utenfor kongressbygningen i Washington. Denne uken, 17. oktober ble Senatet og Representantenes hus enige om å heve grensen for hvor mye lån staten kan ta opp - det såkalte gjeldstaket. Nå ligger den totale gjelden på 17.000.000.000.000 amerikanske dollar. Foto: AFP Photo, Karen Bleier.
CAPITOL HILL: Det amerikanske flagget vaier i vinden utenfor kongressbygningen i Washington. Denne uken, 17. oktober ble Senatet og Representantenes hus enige om å heve grensen for hvor mye lån staten kan ta opp - det såkalte gjeldstaket. Nå ligger den totale gjelden på 17.000.000.000.000 amerikanske dollar. Foto: AFP Photo, Karen Bleier.Vis mer

17.000.000.000.000 dollar

Det er USAs statsgjeld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang i historien er USAs gjeld på svimlende 17 billioner dollar, det melder det amerikanske finansdepartementet.

Rekorden ble passert mot slutten av dagen på torsdag, etter at Kongressen ble enig om en avtale som åpnet for at USA kan fortsette å låne penger for å finansiere sin drift.

Onsdag lå gjelda på 16,7 billioner dollar, et nivå finansminister Jack Lew ved hjelp av finurlig triksing med regnskaper holdt stabilt i de ukene han ikke hadde fullmakt til å låne mer penger.

Frist i februar Manøvrene som holdt gjelda fast, førte til at det var et øyeblikkelig behov for å låne penger for å fylle opp diverse pensjonsfond og andre kilder han hadde lånt penger fra for å betale regninger mens krisen varte.

Etter 16 dagers nedstengning av deler av statsapparatet ble Kongressen sent onsdag kveld enig om å heve gjeldstaket fram til 7. februar.

Da starter kampen om budsjett og gjeldstak på nytt om ikke Republikanerne og Demokratene blir enige før.

(NTB)