SJOKKERT:  Foreldrene til den yngste jenta reagerer sterkt på at 19-åringen, som var under 18 år da overgrepet skjedde, ikke ble dømt til ubetinget fengsel.  Foto: Tom E. Østhuus/Dagbladet
SJOKKERT: Foreldrene til den yngste jenta reagerer sterkt på at 19-åringen, som var under 18 år da overgrepet skjedde, ikke ble dømt til ubetinget fengsel. Foto: Tom E. Østhuus/DagbladetVis mer

«Det går ikke an å snakke om frivillig sex når jenta bare er 13 år»

Foreldre reagerer sterkt etter at en 19-åring slipper fengsel for til dels grove sexovergrep mot fem mindreårige jenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Trondheim tingrett er 19-åringen, som var under 18 år da det skjedde, dømt til samfunnstjeneste i 240 timer, subsidiært åtte måneders fengsel. Gjennomføringstida er satt til ett år. 19-åringen er samtidig dømt til å betale jentene til sammen 210 000 kroner i oppreisning.

Advokat John Arild Aasen, som bistår fire av ofrene, sier til Dagbladet at både klientene og pårørende ikke kan forstå at 19-åringen ikke ble dømt til ubetinget fengsel. Reaksjonene var sterke, etter at dommen falt i går ettermiddag.

—?Det er snakk om alvorlige overgrep over lang tid. Den yngste var bare 13 år da overgrepene startet i januar 2007, og de foregikk over lang tid, helt fram til januar 2008 for denne jentas vedkommende.

Straffesaken dreier seg om overgrep i form av samleie med fire av jentene, mens den femte har vært offer for såkalt seksuell handling, sier Aasen.

Sjokkerte foreldre
—?Vi er fryktelig skuffet over dommen. Saken viser at barn under 16 år mangler beskyttelse i Norge, sier mora til jenta som bare var 13 år da hun ble utsatt for overgrepene, til Dagbladet.

—?Vi reagerer sterkt på at han bare får samfunnsstraff. Dattera mi har opplevd noe som ingen ønsker at deres barn skal gjennom, sier faren som beskriver de siste to åra som en lang, tøff kamp og ei veldig vond.

—?Hva dette har gjort med dattera vår, vet vi ikke. Vi håper det ikke har ødelagt livet hennes, men det vil være noe hun bærer med seg, fortsetter faren.

Jenta har i perioder knapt tort å bevege seg utendørs. Faren forteller at han har vært sykemeldt på grunn av belastningen saken har medført. Foreldrene understreker at det er positivt at 19-åringen ble dømt på alle punkter. De ungene jentene ble altså trodd.

Føler sinne
—?Vi reagerer når det snakkes om frivillighet. Det går ikke an å snakke om frivillig sex når jenta bare er 13 år, sier mora.

Foreldrene mener dessuten at politiet har forholdt seg altfor passive i saken.

—?De to siste jentene som er med i tiltalen, kunne ha vært reddet fra denne gutten hvis politiet hadde lyttet mer til oss foreldre når vi varslet dem, sier mora. Hun mener også at politiet har forholdt seg altfor passive når gutten har brutt besøksforbud han etter hvert fikk til datteren. 19-åringen ble i Trondheim tingrett også dømt til to års besøksforbud overfor 13-åringen.

—?Vi føler sinne overfor 19-åringen, men vi synes også synd på ham, sier foreldrene. Tingretten legger i straffeutmålingen vekt på at det såkalt jevnbyrdighet i alder og utvikling mellom ofrene og 19-åringen. Foreldrene mener jentene er grovt utnyttet.

—?Selv om vi legger denne argumentasjonen til grunn, mener vi at det er feil med samfunnstjeneste, som ikke hører hjemme i denne saken, sier bistandsadvokaten. Aasen reagerer også på oppreisningsbeløpene tingretten har målt ut.

—?For jenta, som var bare 13 år da overgrepene skjedde, hadde vi krevd 150?000 kroner. Hun fikk 75?000 kroner. Det mener vi helt bestemt er for lite. Vi vet lite eller ingen ting om hvilke seinvirkninger ofrene kan bli rammet av i åra som kommer. Dette er det, slik vi ser det, ikke tatt rimelig hensyn til, sier Aasen.

Ikke enig
19-åringen ble dømt for å ha hatt gjentatte samleier med denne jenta, og dette punktet var det alvorligste i overgrepssaken.

I går ettermiddag fikk 19-åringen formidlet domsresultatet muntlig av sin forsvarer, advokat Terje Engebretsen.

—?Jeg har så vidt snakket med ham. Han har hele tiden nektet for å ha gjort det han er tiltalt for. Nå konstaterer vi at han er funnet skyldig, sier forsvareren.

Engebretsen er ikke enig i at straffen er mild.

—?Maksimalstraffen for samfunnstraff er 360 timer, sånn sett er ikke 240 timer en mild straff, selv om det er en dom på straff i frihet. Retten fant at det var nærhet i alder og utvikling mellom min klient og jentene. Dessuten var han selv under 18 år på det tidspunkt da overgrepene skal ha skjedd, og for det er det en egen bestemmelse i straffeloven. Dette i sum førte til samfunnsstraff, sier forsvarer Engebretsen.