«URETTFERDIG»: Overlege Kari Todnem ved St. Olavs hospital forteller om sterk frustrasjon i pionerdykkernemnda.  Foto: TOM ØSTHUUS
«URETTFERDIG»: Overlege Kari Todnem ved St. Olavs hospital forteller om sterk frustrasjon i pionerdykkernemnda. Foto: TOM ØSTHUUS Vis mer

«Jeg burde gitt enkene og barna erstatning»

Flertall i pionerdykkernemnda enige, men hindret av Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Av Gunnar Ringheim

Overlege Kari Todnem, et av de fem medlemmene i nemnda, har kjempet dykkernes sak siden hun skrev doktoravhandling om helseskader etter dypdykking på 80-tallet. Etter å ha vært med å behandle flere hundre erstatningssøknader, konkluderer Todnem med at det er store svakheter i reglene for utbetaling.

— Stortingets mandat ble sikkert utformet i beste mening, men det er urimelig når vi ikke har anledning til å bevilge erstatning til de etterlatte etter britiske dykkere som ble drept i arbeidsulykker på norsk sokkel.

— Hadde det vært opp til meg, skulle de etterlatte fått erstatning.

— Storparten av pionerdykkernemnda har samme syn. Men vi må forholde oss til Stortingets forutsetninger, sier Kari Todnem.

Hårreisende og trist
En av forutsetningene for å få erstatning er at dykkeren må ha hatt medlemskap i folketrygden.

— Det er utbetalt kompensasjon til mange utenlandske dykkere som var medlem av folketrygden. De britiske dykkerne som fikk avslag på kompensasjon var medlem i britisk trygdekasse, men hadde en yrkesskadeforsikring i Norge mens de jobbet i Nordsjøen, sier Todnem.

Todnem mener at Stortinget sannsynligvis ikke har kjent til dette, eller tenkt på britenes tilknytning til trygden.

— Hadde Stortinget undersøkt dette, ville mandatet trolig sett annerledes ut.

— Departementet ville ikke gi noe råd om hvordan denne saken skulle håndteres, sier Kari Todnem.

Fortvilt
Hun er fortvilt over situasjonen de britiske etterlatte har havnet i.

— For å få utbetalt etterlattepensjon fra trygdeverket i Norge må det sendes en søknad. Noen burde ha opplyst enkene om deres rettigheter. Dykkerselskapet fedrene var ansatt i er sannsynligvis mest å klandre. Comex Norge eller dykkernes fagforbund burde tatt seg bryet med å undersøke trygderettighetene til enkene og barna. NAV har slått fast at enkene hadde krav på enkepensjon og at barna hadde krav på barnepensjon til fylte 18 år. Jeg synes det er hårreisende og trist at enker og barn måtte vokse opp i fattigdom uten å vite at de hadde krav på økonomisk støtte fra Norge, sier Kari Todnem.

Hva er offshore?
Et annet krav til erstatning er at dykkerne måtte ha «utført dykkeroppdrag i Nordsjøen underlagt norsk petroleumslovgivning i perioden fra og med 1965 til og med 1990». —?Vi har måttet si nei til dykkere som ble påført alvorlige helseplager etter dykking på Condeep-plattformene i Gandsfjorden, eller etterlatte til de som døde etter dypdykk i norske fjorder.

 — Vi har flere ganger spurt byråkratene i departementet om en definisjon på «offshore», men aldri fått klare svar.

Bortsett fra offshoreøvelsesdykkene på Nutec, der beskjeden var krystallklar: De var ikke omfattet av erstatningsordningen, forteller Kari Todnem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer