«Vi tenker ikke som dere»

Doru Julian Sfait (40) fra Romania sitter varetektsfengslet for en rekke tyverier av mobiltelefoner.

I VARETEKT: Doru Julian Sfait (40) sitter varetektsfengslet i Oslo for befatning med en rekke tyverier, blant annet mobiltelefoner. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
I VARETEKT: Doru Julian Sfait (40) sitter varetektsfengslet i Oslo for befatning med en rekke tyverier, blant annet mobiltelefoner. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): - Vi ble tatt med 60 stjålne mobiltelefoner, og nå sitter jeg her, sier Sfait til Dagbladet.

Rumeneren møter oss i besøksrommet i Oslo fengsel etter en måned i varetekt. En rekke rumenere fyller cellene i Oslo fengsels avdeling B. Kapasiteten er overfylt, og oslopolitiet har i sommer vært nødt til å benytte celler over hele Østlandet for å ta unna for alle de nye fangene som kommer inn.

Sfait har etter eget utsagn nettopp blitt varetektsfengslet på nytt, i påvente av at saken kommer opp.

- Jeg forklarte meg på nytt, riktig denne gangen, og ble fengslet for nok en måned, sier han.

- Tenker alltid penger
I likhet med mange av rumenerne som kommer til Norge, forsørger han familie i hjemlandet. I byen Cluj er kona, som han har vært gift med i 23 år, og sønnene på 15 og fem år.

- Min kone og meg, vi har vært sammen 23 år. Hun har aldri trengt å jobbe. Og jeg oppdrar mine barn til ikke å stjele, sier han.

- Politiet mener at mange fra ditt hjemland kommer til Norge for å stjele. Stemmer det?

- Alle som kommer hit tenker business. Noen kommer bare for å stjele, andre for «business». Vi tenker ikke som dere. Nordmenn har fine liv, jobb ni til fire i uka. Pub, grill og fisketur i helga. Aldri stress. Vi er stresset hele tida, og tenker alltid på penger.

Respektert
Sfait har vært i Norge flere ganger siden han kom første gang i 2000.

- Jeg har jobbet og tjent godt på betongarmering. Jeg føler meg respektert her. Jeg har vært i mange land, Tyskland, for eksempel, er helt annerledes.