I VARETEKT: Doru Julian Sfait (40) sitter varetektsfengslet i Oslo for befatning med en rekke tyverier, blant annet mobiltelefoner. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
I VARETEKT: Doru Julian Sfait (40) sitter varetektsfengslet i Oslo for befatning med en rekke tyverier, blant annet mobiltelefoner. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADETVis mer

«Vi tenker ikke som dere»

Doru Julian Sfait (40) fra Romania sitter varetektsfengslet for en rekke tyverier av mobiltelefoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): - Vi ble tatt med 60 stjålne mobiltelefoner, og nå sitter jeg her, sier Sfait til Dagbladet.

Rumeneren møter oss i besøksrommet i Oslo fengsel etter en måned i varetekt. En rekke rumenere fyller cellene i Oslo fengsels avdeling B. Kapasiteten er overfylt, og oslopolitiet har i sommer vært nødt til å benytte celler over hele Østlandet for å ta unna for alle de nye fangene som kommer inn.

Sfait har etter eget utsagn nettopp blitt varetektsfengslet på nytt, i påvente av at saken kommer opp.

- Jeg forklarte meg på nytt, riktig denne gangen, og ble fengslet for nok en måned, sier han.

- Tenker alltid penger
I likhet med mange av rumenerne som kommer til Norge, forsørger han familie i hjemlandet. I byen Cluj er kona, som han har vært gift med i 23 år, og sønnene på 15 og fem år.

- Min kone og meg, vi har vært sammen 23 år. Hun har aldri trengt å jobbe. Og jeg oppdrar mine barn til ikke å stjele, sier han.

- Politiet mener at mange fra ditt hjemland kommer til Norge for å stjele. Stemmer det?

- Alle som kommer hit tenker business. Noen kommer bare for å stjele, andre for «business». Vi tenker ikke som dere. Nordmenn har fine liv, jobb ni til fire i uka. Pub, grill og fisketur i helga. Aldri stress. Vi er stresset hele tida, og tenker alltid på penger.

Respektert
Sfait har vært i Norge flere ganger siden han kom første gang i 2000.

- Jeg har jobbet og tjent godt på betongarmering. Jeg føler meg respektert her. Jeg har vært i mange land, Tyskland, for eksempel, er helt annerledes.