VIL VITE VOKSENHØYDE: Barna som tas med til legen er typisk i førskolealder. Foreldrene bekymrer seg ikke over sønnens høyde som barn, men over hvor høy han blir som voksen. Ofte har foreldrene et uttalt ønske om veksthormonbehandling.
VIL VITE VOKSENHØYDE: Barna som tas med til legen er typisk i førskolealder. Foreldrene bekymrer seg ikke over sønnens høyde som barn, men over hvor høy han blir som voksen. Ofte har foreldrene et uttalt ønske om veksthormonbehandling.Vis mer

175 centimeter er ikke nok: Flere danske foreldre vil gi veksthormoner til barna sine

Økning i antallet forespørsler om veksthormonbehandling av små danske gutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Antallet danske foreldre som oppsøker lege med ønske om veksthormonbehandling til deres lave, men ellers sunne og friske sønner, har steget betydelig.

Det er særlig foreldre med god økonomi, som ønsker å gi sine litt lave sønner veksthormoner, skriver den danske avisa Kristeligt Dagblad.

Og foreldrene tar ikke et nei for et nei. Tall fra barneavdelingen ved Odense universitetssykehus og fra det danske Rikshospitalets klinikk for vekst og reproduksjon, viser at det i dag kommer mellom tre og fire ganger så mange små danske gutter med dette problemet, som for 15 år siden.

Ikke lavere enn før Barneleger over hele Danmark bekrefter tendensen. Hele 13 av 22 barneleger avisa har spurt, svarer at det kommer flere unge gutter til dem på grunn av lav høyde, enn det gjorde for bare 15 år siden.

- Stigningen skyldes ikke at barna er lavere enn før. Tvert imot. Danske barn har aldri vært høyere, sier overlege Anders Jørgen Schau ved Odense universitetssykehus.

Han peker på at det er foreldrene som er mer bekymret, og lettere tar med seg barna til legen enn før.

- Jeg tror de gjerne vil gi barna så gode muligheter som mulig i livet, sier han til den danske avisa.

Barna som tas med til legen er typisk i førskolealder. Foreldrene bekymrer seg ikke over sønnens høyde som barn, men over hvor høy han blir som voksen. Ofte har foreldrene et uttalt ønske om veksthormonbehandling.

Høystatus-høyde - Mange har lest om veksthormonbehandling på nettet eller kjenner en som har hatt glede av behandlingen, og spør så om deres sønn kan få, sier Schou.

Det er forskjellig hvilken voksenhøyde som foreldrene finner akseptabel.

- Mens det for 15 år siden var greit å bli 170 cm høy, er 175 cm i dag for lavt for noen, sier overlegen. Han mener det også er et mønster i hvem som ønsker høye sønner, og peker på at det særlig er foreldre fra områder med høy status.

Men i Danmark er det klare retningslinjer for hvem som kan få veksthormon, og svært få oppfyller kravene. Likevel aksepterer ikke alle foreldrene legens ord, og insisterer på behandling.