17.588 smittet av klamydia

Flest smittede på 15 år i norsk epidemi. Kvinner rammes hardest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) 17.588 personer fikk konstatert at de var smittet av kjønnssykdommen klamydia i Norge i 2004. Det er en kraftig økning fra 2003, og det høyeste tallet siden 1989.

Antallet klamydiatilfeller har økt de siste seks årene. I fjor testet 259.493 personer seg, og 6.7 prosent ble konstatert positive, opplyser Norsk Folkehelseinstitutt.

Kvinner rammes

Det er unge kvinner som rammes hardest. Ifølge Folkehelsa er forekomsten av klamydia hos helt unge kvinner høyere enn i andre aldersgrupper, men for få oppsøker lege for å bli testet. Unge menn tester seg enda mindre.

Folkehelsa vet bare kjønnet til om lag halvparten av de smittede, men av disse var 64 prosent kvinner. 65 prosent av de smittede var mellom 15 og 24 år, og i disse aldersgruppene er 70 prosent av de smittede kvinner.

Folkehelsa vil innføre et strengere og forbedret overvåkningsprogram for klamydia for bedre å følge epidemien. Alle landets laboratorier må rapportere kjønn, alder og bostedkommune på alle som blir smittet.

Infertilitet

Genital klamydiainfeksjon er den vanligste årsaken til nedsatt fruktbarhet og infertilitet blant kvinner i Norge. 60-80-prosent får ingen symptomer, men kan likevel smitte andre, men de fleste av disse oppsøker ikke lege, for de vet ikke at de er smittet.

KLAMYDIATOPP: Ikke siden 1989 har like mange nordmenn blitt smittet av klamydia. Foto: SCANPIX
KLAMYDIATOPP: Ikke siden 1989 har like mange nordmenn blitt smittet av klamydia. Foto: SCANPIX Vis mer

For å bekjempe epidemien er det derfor nødvendig å nå ut til de som i dag ikke oppsøker lege, slik at flere kan behandles og unngå å smitte andre.

- I løpet av høsten vil nye tiltak for å øke testaktiviteten blant ungdom bli prøvd ut gjennom en vitenskapelig studie fra Folkehelseinstituttet, opplyser Folkehelsa.