178 arrestert i gigantisk kortsvindel-sak

Mafiaorganisasjon etablert i 14 land tatt med minst 120 000 kredittkortnumre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Politiet i Spania offentliggjorde i dag at de har sprengt et stort kriminelt nettverk som spesialiserte seg på kortsvindel internasjonalt. Ligaen skal også ha vært involvert i ran, utpressing, hvitvasking og prostitusjon.

178 personer er arrestert i 12 forskjellige land, blant dem Sverige og Finland (se faktaboks).

Kortmafiaen hadde ifølge politiet etablert minst elleve baser for kopiering av kredittkort, de fleste i Spania og Frankrike. Hele 5000 kort er beslaglagt, og så mange som 120 000 kortnumre ble funnet under de mange koordinerte politirazziaene.

Kortene som ble kopiert ble blant annet brukt til uttak i minibanker eller detaljhandel, og omfanget av svindelen anslås foreløpig til rundt 160 millioner kroner.

Ligaen framstår som svært godt organisert, der lederne hadde flere sikkerhetstiltak og brukte mellommenn for å skjule identiteten sin.

Ifølge spanske medier hadde hvert land en undergruppe der bare lederen hadde kontakt med toppsjefene i det kriminelle nettverket. Flere av aktørene skal ha vært mobile, og flyttet til et nytt land når de ble oppdaget, for så å fortsette virksomheten.

Medlemmer som tidligere har blitt arrestert skal ha fått alle advokatutgifter dekket og pengestøtte til familien utenfor murene fra organisasjonen.

Informasjonssjef Anne B. Sandal i Kripos opplyser til Dagbladet i ettermiddag at det ikke ser ut til at Norge har vært involvert i etterforskningen.