Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

178 dager i helvete

Kværners styreformann Harald Arnkværn har kjempet sitt livs kamp for å redde restene av et flaggskip som er ferd med å synke. Les om den desperate kampen. Om 178 dager med blodsslit og dramatikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kampen for å berge Kværner og tusenvis av arbeidsplasser har selskapets ledelse måttet forholde seg til sultne og oppkjøpsvillige industrimenn. Til milliardæren Kjell Inge Røkke og til den russiske Yukos-sjefen Mikhail Khodorkovskij. Sistnevnte er også milliardær. I dollar.

Som sultne ulver har de siklet på industrilokomotivet Kværner. I dag vet vi trolig hvem som har vunnet.

Her er et tilbakeblikk på det siste halvåret. Det neste kapitlet skrives i dag.

5. MAI: Kværner-sjef Kjell Almskog stråler og skåler i champagne. Han tilstår overfor Dagbladet at det var en personlig tilfredsstillelse å vinne maktkampen over Kjell Inge Røkke. Røkke ønsket å bytte ut samtlige styremedlemmer, for på den måten å sikre at Kværner blir slått sammen med Aker Maritime.

16. AUGUST:Kværner-aksjen stuper med over ti prosent, til 45,70 kroner, etter at analytiker Rachid Bendriss i meklerhuset Carnegie anbefaler aksjonærer å selge. Markedet virker veldig nervøst, konkluderer informasjonsdirektør Trond Andresen i Kværner.

18. AUGUST:Hovedtillitsvalgt Rolf Utgård i Kværner sier han tror Røkke er glad for kursfallet: - For Røkke spiller det ingen rolle om aksjekursen er 90 eller 9 kroner. Han vil ha kontroll over Kværner, sier Utgård.

20. AUGUST: En amatørmessig databrøler avslører en total mangel på datasikkerhet hos Kværner og supermekler Jan Petter Collier. Bedriftshemmeligheter rundt strategiplanen for å stoppe Røkkes raid mot Kværner er lekket ut.

- Nei du, det kan jeg ikke si noe om, sier Kjell Almskog til Dagbladet. En 34-åring blir seinere i Stavanger byrett dømt til sju måneders fengsel.

22. AUGUST: Øystein Stray Spetalen tordner mot Kværner-ledelsen og befaler Almskog å gå av. Aksjen stuper fordi Kværner-ledelsen bryter løfter og fôrer aksjonærene med gal informasjon, hevder han.

11. SEPTEMBER: Terrorangrepet mot USA sender sjokkbølger over hele finansverdenen.

17. SEPTEMBER: Kværner-kursen stopper på 36,90 kroner. Det er 7,3 prosent ned.

18. SEPTEMBER: Kværner-ledelsen innkaller til ekstraordinært styremøte. Natta før har Kjell Inge Røkke hatt hemmelig møte med styreledelsen. Kværner-aksjen har vært suspendert på Oslo Børs siden dagen før. Den hadde da vært helt nede i 35 kroner.

19. SEPTEMBER: Kjell Almskog må gå av. Almskogs tre år ved roret på Kværner-skuta har til sammen kostet eierne mer enn 8 milliarder kroner. Avtalen var at han skulle få: Lønn og bonus: 37 millioner kroner. Etterlønnsavtale: 16 millioner kroner. Pensjonsavtale fram til 67 år: 40 millioner kroner.

I sine tre år som toppsjef har Kjell Almskog mottatt lønn og bonuser verd om lag 37 millioner kroner.

20. SEPTEMBER: Kværner inngår en kortsiktig låneavtale med sine hovedbanker om 800 millioner kroner. Samtidig tilbyr Aker Maritime å låne ut 100 millioner kroner som ledd i redningsaksjonen.

23. SEPTEMBER: Økonomien i Kværner er langt dårligere enn tidligere antatt. Nye granskinger viser at gjelda er på minst 10,8 milliarder kroner. Den øker med 10 millioner kroner hver dag. Kværners styreformann Harald Arnkværn kjemper neste natt en desperat kamp for å redde selskapet fra konkurs. Kjell Inge Røkke setter fram flere krav som må oppfylles dersom han skal gå inn med penger i det konkurstruede selskapet.

25. SEPTEMBER: Kjell Inge Røkke og hans rådgivere tropper opp hos næringsminister Grete Knudsen. Før det har også Kværner-styret sittet i møte i Næringsdepartementet.

26. SEPTEMBER: Kværners hovedbankforbindelser gir styreformann Harald Arnkværn et nytt pusterom. Kværners likviditet er foreløpig sikret. Bankene forlenger det kortsiktige kriselånet på 800 millioner kroner ut året. I tillegg blir Kværners kortsiktige gjeld erstattet med et tre års avdragsfritt lån på fire milliarder kroner. Største aksjonær Aker Maritime har ikke sagt ja til å være med på emisjonen.

29. SEPTEMBER: Finn Berg Jakobsen blir ny finansdirektør i Kværner, og hyres inn for seks- ni måneder. Kronerullingen fra de ansatte har innbrakt hele 26,3 millioner kroner. Pengene fortsetter å strømme inn.

2. OKTOBER: Aker Maritime avslår å forlenge forfall på lån til Kværner. Etter fem år i London flytter Kværners konsernledelse nå hjem til Norge, meldes det.

3. OKTOBER: Kværner ligger an til å få 3,4 milliarder kroner mindre i pengekassa enn budsjettert i år, skriver Dagens Næringsliv. Videre skriver avisa at Kværner mener det er Aker Maritime som har ftret Oslo Børs med utvalgt informasjon.

6. OKTOBER: Kjell Inge Røkke krever full gransking av Kværner fra 1. juli 1998 og krever ekstraordinær generalforsamling i Kværner ASA i løpet av en måned.

Styreformann Harald Arnkværn er oppgitt over Røkkes krav.

11. OKTOBER: Russerne kommer: Mikhail Khodorkovskij, toppsjef i russiske Yukos Oil, personlig god for 21 milliarder kroner, har overraskende kjøpt ti prosent av Kværner.

12. OKTOBER: Yukos Oil sier selskapet vurderer ytterligere kjøp. Ledelsen i Kværner reagerer positivt. Russernes inntreden kan svekke Røkkes posisjon. Det spekuleres på om Yukos vil bidra med store beløp i den hardt tiltrengte milliardemisjonen. Informasjonsdirektør i Yukos Oil Hugo Erikssen sier han vil gjøre det som er nødvendig for å redde Kværner. Erikssen avviser at det er noen forbindelse mellom Kjell Inge Røkke, Aker Maritime og Yukos Oil. - Vi kommer til å snakke med de ulike aksjonærer, sier han.

16. OKTOBER: Med sine 2,3 milliarder kroner i obligasjonslån, kan Norsk Tillitsmann i praksis nedlegge veto mot oppsplitting og salg av større deler av Kværner, melder Dagens Næringsliv.

Det har i det siste vært spekulert på om storaksjonærene Yukos og Aker Maritime opptrer i en allianse for å velte Kværner-emisjonen og partere selskapet.

17. OKTOBER: Yukos Oil krever valg av nytt styre på generalforsamlingen i Kværner 2. november. Selskapet vurderer å øke eierandelene sine. Røkke sitter i valgkomiteen. Spørsmålet om styrevalg var et sentralt stridstema da Aker Maritime på generalforsamlingen i mai forsøkte å få gjennomslag for en strategi om en fusjon mellom Aker Maritime og Kværner. Nå er det duket for omkamp. I valgkomiteen sitter også Allan Åkerstedt i Storebrand kapitalforvaltning og Ragnhild Wiborg (formann) i Odin forvaltning.

Yukos Oil ønsker å kjøpe seg opp til 25 prosent av aksjene i Kværner, og byr 15 kroner per aksje.

Kværner er i akutt pengemangel og håper bankene stiller opp.

18. OKTOBER: Kværner får låne 500 millioner kroner og unngår dermed skifteretten, igjen, bekrefter styreleder Harald Arnkværn.

23. OKTOBER: Yukos Oil har kjøpt seg opp til 22 prosent i Kværner.

24. OKTOBER: Yukos-sjef Mikhail Khodorkovskij kommer på snarvisitt til Norge for å møte alle som er involvert i Kværners redningsaksjon. Styreformann Arnkværn mener dollarmilliardærens holdning er positiv.

25. OKTOBER: Kværner-ledelsen varsler ny akutt og alvorlig likviditetskrise.

26.- 29. OKTOBER: Intense forhandlinger pågår dag og natt. Både Yukos Oil og Aker Maritime leverer skisser til løsning. Mandag kveld tropper Kjell Inge Røkke opp med sin bearbeidede modell til løsning. Styreformann Harald Arnkværn er tydelig sliten og beklager seigpiningen, og sier styret må ta litt av natta til hjelp, igjen.

Hele Norges coronakart