179 FN-soldater tatt for sexovergrep

FN-topp mener det er et utbredt problem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det er BBC som i dag melder om gjentatte overgrep fra FNs fredsbevarende styrker på Haiti og i Liberia.

Jenter forteller at soldater krever sex i bytte med mat og penger. Og i FNs administrasjon er de ikke overrasket.

- Vi har hatt dette problemet siden arbeidet med fredsbevaring begynte, sier Jane Holl Lute, assisterende generalsekretær for FNs fredsbevarende operasjoner.

- Jeg antar at dette enten er et problem eller et potensielt problem under alle våre oppdrag.

- Verste form for svik

Etter flere rapporter om overgrep i Liberia har FN utnvent 500 observatører rundt om i landet, og FNs generalsekretær Kofi Annan har etterlyst en null-toleranse ovenfor overgrep. Likevel kritiseres organisasjonen for å ikke gjøre nok.

Ifølge Sarah Martin fra den humanitære organisasjonen Refugees International er det i noen beleiringer en «kultur for å tie» om overgrep.

- Og å utnytte den befolkningen som du ble sendt for å beskytte er den verste form for lovbrudd og svik, sier Martin til BBC.

SLITT BILDE: FN-toppen mener det ikke er uvanlig at det forekommer overgrep blant FNs fredsbevarende styrker. Foto: Scanpix
SLITT BILDE: FN-toppen mener det ikke er uvanlig at det forekommer overgrep blant FNs fredsbevarende styrker. Foto: Scanpix Vis mer

Ikke tiltale

Ifølge FNs egne tall har 316 av deres personell vært under etterforskning for seksuelle overgrep. Det har resultert i hjemsendelse av 179 personer.

Det kan ikke reises tiltale mot FN-soldater i landet hvor de er utstasjonert, så dersom overgrep påvises sendes de aktuelle soldatene hjem. Deretter er det opp til de respektive hjemland å bestemme om soldatene skal anmeldes.

Det finnes kun to tilfeller hvor hjemsendte sex-overgripere har fått fengselsstraff, ifølge FNs egen oversikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer