179 FN-soldater tatt for sexovergrep

FN-topp mener det er et utbredt problem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er BBC som i dag melder om gjentatte overgrep fra FNs fredsbevarende styrker på Haiti og i Liberia.

Jenter forteller at soldater krever sex i bytte med mat og penger. Og i FNs administrasjon er de ikke overrasket.

- Vi har hatt dette problemet siden arbeidet med fredsbevaring begynte, sier Jane Holl Lute, assisterende generalsekretær for FNs fredsbevarende operasjoner.

- Jeg antar at dette enten er et problem eller et potensielt problem under alle våre oppdrag.

- Verste form for svik

Etter flere rapporter om overgrep i Liberia har FN utnvent 500 observatører rundt om i landet, og FNs generalsekretær Kofi Annan har etterlyst en null-toleranse ovenfor overgrep. Likevel kritiseres organisasjonen for å ikke gjøre nok.

Ifølge Sarah Martin fra den humanitære organisasjonen Refugees International er det i noen beleiringer en «kultur for å tie» om overgrep.

- Og å utnytte den befolkningen som du ble sendt for å beskytte er den verste form for lovbrudd og svik, sier Martin til BBC.

SLITT BILDE: FN-toppen mener det ikke er uvanlig at det forekommer overgrep blant FNs fredsbevarende styrker. Foto: Scanpix
SLITT BILDE: FN-toppen mener det ikke er uvanlig at det forekommer overgrep blant FNs fredsbevarende styrker. Foto: Scanpix Vis mer

Ikke tiltale

Ifølge FNs egne tall har 316 av deres personell vært under etterforskning for seksuelle overgrep. Det har resultert i hjemsendelse av 179 personer.

Det kan ikke reises tiltale mot FN-soldater i landet hvor de er utstasjonert, så dersom overgrep påvises sendes de aktuelle soldatene hjem. Deretter er det opp til de respektive hjemland å bestemme om soldatene skal anmeldes.

Det finnes kun to tilfeller hvor hjemsendte sex-overgripere har fått fengselsstraff, ifølge FNs egen oversikt.