Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

18 000 nye Nato-soldater til Balkan

Minst 18 000 nye Natosoldater skal sendes til Balkan innen åtte uker, skriver Sunday Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Troppene skal være med å bygge opp en fredstyrke for Kosovo, og skal være tilgjengelig dersom det blir bakkekamp i Jugoslavia.

Nato er ventet å vedta utvidelsen til uka, etter at USA endelig har gått med på øke bakkemannskapene. 8000 av de nye styrkene er også amerikanske, 3000 er britiske.

Fredsbevarende

Med troppeforsterkningen blir Nato-styrken økt til 48 000 soldater på Balkan. Mannskapene skal gå inn i Kosovo ved en eventuell fredsløsning, og må regne med kamper mot både serbiske styrker og uregjerlig kosovoalbansk gerilja.

- Dette er alt vi kan klare når det gjelder bakkestyrker, sier en USA-tjenestemann til The Sunday Times.

De 18 000 soldatene er også starten på et strategiskifte for Nato, som møter sterk kritikk etter at de feilbombet en kosovoalbansk geriljaleir og et fengsel før helga.

Invasjon i juli?

Den stor økningen av bakkestyrker skal øke det psykologiske presset mot Jugoslavias steile president Slobodan Milosevic.

Samtidig betyr det at NATO kan vente til juli med en beslutning om å invadere Kosovo - dersom luftbombingen av Jugoslavia ikke fører fram.