- 18 000 operative Al-Qaida-medlemmer

Krigen mot terror øker rekrutteringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Al-Qaida-nettverket har over 18 000 operative medlemmer, og den amerikanske okkupasjonen av Irak har økt rekrutteringen, mener Det Internasjonale Institutt for Strategiske Studier (IISS) i London.

Bin Ladens tiltrekkingskraft er sterkere enn noen gang, finansene i nettverket er gode, og mellomlederne fungerer godt, heter det i den årlige rapporten fra det anerkjente instituttet.

IISS skriver i sine vurderinger av den strategiske situasjonen at al-Qaida vil fortsette å utarbeide angrepsplaner mot mål i USA og Europa, og at nettverket gjerne skulle hatt masseødeleggelsesvåpen for å gjennomføre disse aksjonene.

I mellomtiden vil nettverket nøye seg med å rette aksjoner mot såkalte myke mål bestående av amerikanere, europeere og israelerne. I tillegg til al-Qaida bistå opprørsgrupper i Irak, skriver IISS.

Al-Qaida kan ha blitt tvunget på defensiven i Afghanistan, men er blitt vekket til ny dåd i Irak og framstår som et levedyktig og effektivt nettverk, skriver IISS.

Mer desentralisert

Al-Qaida mistet sitt støtteområde i Afghanistan da Taliban ble styrtet i slutten av 2001, men nettverket er senere blitt mer desentralisert og nesten «usynlig» i over 60 land.

Ifølge IISS er over halvparten av al-Qaidas 30 toppledere blitt drept eller tatt til fange, og det samme er 2000 av nettverkets menige medlemmer.

De 1000 medlemmene som antas å oppholde seg i Irak, er bare en liten fraksjon av det egentlige antallet, ifølge IISS.

Restene av den gamle ledelsen er fortsatt intakt, 18 000 potensielle terrorister er på frifot og rekrutteringen øker på grunn av situasjonen i Irak, skriver instituttet i London.

Al-Qaida eksporterer sin ekstremisme på en global skala ved hjelp av «mellommenn» som bistår med blant annet planlegging, finansiering og forsyning til mindre grupper i Saudi-Arabia, Marokko og trolig land som Indonesia og Kenya, heter det i rapporten fra IISS.

- Strategisk mareritt

Det internasjonale Institutt for strategiske studier har også gjort en analyse av hva som kommer til å skje i Irak og skriver at landet kan komme til å ende som et strategisk mareritt for USA og Vesten, dersom okkupasjonen mislykkes.

Hvis Irak mislykkes, eller gjenoppstår som et diktatur, vil de positive utviklingstendensene forsvinne. USA vil bli oppfattet som en angrepsmakt som ikke klarte oppgaven, skriver IISS.

Vellykket nasjonsbygging ble sett på som et middel for å omgjøre hele golfområdet, der en demokratisering i Irak skulle stimulere utviklingen i resten av regionen.

- En mislykket irakisk stat vil være en strategisk mareritt for USA og for Vesten, heter det i konklusjonen i den britiske rapporten.

Nøkkelen til regional stabilitet - og stabilitet i de internasjonale system - er at USA og dets allierte får det riktig til i Irak, skriver IISS.

(NTB-Reuters)

TILTREKKINGSKRAFT: Osama Bin Ladens Al-Qaida-nettverk har økt rekrutteringen etter den amerikanske okkupasjonen av Irak, mener IISS.