- 18 000 operative Al-Qaida-medlemmer

Krigen mot terror øker rekrutteringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Al-Qaida-nettverket har over 18 000 operative medlemmer, og den amerikanske okkupasjonen av Irak har økt rekrutteringen, mener Det Internasjonale Institutt for Strategiske Studier (IISS) i London.

Bin Ladens tiltrekkingskraft er sterkere enn noen gang, finansene i nettverket er gode, og mellomlederne fungerer godt, heter det i den årlige rapporten fra det anerkjente instituttet.

IISS skriver i sine vurderinger av den strategiske situasjonen at al-Qaida vil fortsette å utarbeide angrepsplaner mot mål i USA og Europa, og at nettverket gjerne skulle hatt masseødeleggelsesvåpen for å gjennomføre disse aksjonene.

I mellomtiden vil nettverket nøye seg med å rette aksjoner mot såkalte myke mål bestående av amerikanere, europeere og israelerne. I tillegg til al-Qaida bistå opprørsgrupper i Irak, skriver IISS.

Al-Qaida kan ha blitt tvunget på defensiven i Afghanistan, men er blitt vekket til ny dåd i Irak og framstår som et levedyktig og effektivt nettverk, skriver IISS.

Mer desentralisert

Al-Qaida mistet sitt støtteområde i Afghanistan da Taliban ble styrtet i slutten av 2001, men nettverket er senere blitt mer desentralisert og nesten «usynlig» i over 60 land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer