INGEN TIL Å FYLLE STØVLENE:  Fra gruvearbeidernes garderobe etter katastrofen i kullgruva i Soma. Foto: Reuters/NTB Scanpix.
INGEN TIL Å FYLLE STØVLENE: Fra gruvearbeidernes garderobe etter katastrofen i kullgruva i Soma. Foto: Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

18 arbeidere fortsatt nede i katastrofegruva

Siste dødstall: 302 omkomne i Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Det endelige tallet på døde etter gruveulykken i Tyrkia vil neppe overstige 302 mennesker, ifølge landets energiminister Taner Yildiz.

Yildiz sa videre fredag at det nå maksimalt kan være 18 gruvearbeidere igjen som er innesperret i gruva. Om noen av dem er i live, er imidlertid uvisst.

Det bare var ett tilfluktrom i gruva med 787 arbeidere på jobb.  Der ble 14 arbeidere funnet døde.

Delte oksygen - døde en etter en
De døde lå oppå hverandre i det vesle rommet, forteller redningsfolkene til nyhetsbyrået DPA. Arbeiderne delte trolig på oksygenflaskene som fantes i tilfluktsrommet inntil det ikke var mer igjen. Deretter døde de én etter én.


Redningsarbeidet i gruva i byen Soma har pågått for fullt siden den tragiske gruvebrannen startet tirsdag.

Om lag 450 gruvearbeidere ble reddet ut i live, og 80 av dem ligger fortsatt på sykehus med alvorlige brann- og røykskader. Ifølge selskapet som driver gruva var det til sammen 787 arbeidere inne i gruva da brannen startet.

Ulykken er den verste i sitt slag i Tyrkia noensinne.

Tusenvis av tyrkere har de siste dagene protestert mot myndighetene over den dårlige sikkerheten og de elendige arbeidsforholdene i landets gruver.

- Ikke feil på el-anlegget Selskapet som driver gruva i Soma i Tyrkia, avviser påstandene om at brannen i gruva startet på grunn av feil på det elektriske anlegget.

— Brannen var ikke knyttet til feil på det elektriske anlegget, sa direktør Alp Gurkan for gruveselskapet Soma Kömür Isletmeleri på en pressekonferanse fredag.

Men den sterke varmeutviklingen førte i sin tur til at flere gruveganger kollapset, sa Gurkan videre samtidig som han avviste at ulykken skyldes uaktsomhet fra selskapet.

— Dette var en uvirkelig ulykke som skjedde på et sted der det har vært svært få ulykker de siste 30 årene, sa han videre og understreket at selskapet alltid har tatt sikkerheten alvorlig.

(NTB-Reuters).

 DEMONSTRASJONER:  Flere tusen demonstranter markerte seg torsdag i Tyrkias hovedstad Ankara i protest mot myndighetenes sikkerhetskontroll med gruveindustrien. "Dette er ikke en ulykke, men drap. Regjeringen er ansvarlig", står det på dette banneret. Foto: AP/NTB Scanpix.
DEMONSTRASJONER: Flere tusen demonstranter markerte seg torsdag i Tyrkias hovedstad Ankara i protest mot myndighetenes sikkerhetskontroll med gruveindustrien. "Dette er ikke en ulykke, men drap. Regjeringen er ansvarlig", står det på dette banneret. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer