18-åring ble hengt i Iran

Bondevik tok det opp med utenriksministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mohammadreza Tork (18) ble torsdag morgen hengt i Iran. Dette skjedde i et fengsel i byen Hamedan.

Han ble idømt dødsstraff for et drap i landsbyen Malayer i november 2005. Dette skal ha blitt utført sammen med to andre, Manuchehr Tork (30)og Safarali Waramzyaar (31).

Ifølge Iran Human Rights er det troverdige kilder på at også disse to ble hengt rett etter Mohammadreza Tork. De skal tilhøre samme familie.

18-åringen var 16 år da drapet skjedde.

Han skal være det tredje «barneofferet» som er blitt hengt siden 17. oktober i Iran.

Iran har sluttet seg til FNs barnekonvensjon, der det heter at det ikke skal idømmes dødsstraff i saker der gjerningsmannen var under 18 år da lovbruddet ble begått.

Minst 71 barn sitter på dødsceller i Iran og venter på å bli henrettet, ifølge Amnesty International Norge.

Enda en henrettelse

Ifølge det samme nettstedet ble ytterligere en mann hengt torsdag - i byen Zahedan. Han er identifisert som «Molla Mousa» og var anklaget for narkohandel.

Bondevik tok opp hengingen

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik tok opp henrettelsen da han møtte Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki i Teheran i dag. Noen direkte respons fikk han imidlertid ikke, ifølge NTB. 

Men direkte svar er ikke vanlige i slike sammenhenger, og den norske delegasjonen hadde ikke ventet det, sa Bondevik på telefon til NTB fra den iranske hovedstaden torsdag. Han betegnet tonen i samtalen med Mottaki som god.

– Vi møtte en lyttende samtalepartner, sier Bondevik.

Den norske delegasjonen tok opp hengningen av 18-åringen torsdag som en av fem konkrete saker de ønsket å diskutere med sine iranske samtalepartnere.

TOK OPP HENGING: Eks-statsminister Kjell Magne Bondevik.
INGEN RESPONS: Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki