Dobbeltdrapet i Trondheim

18-åring dømt til behandling

Dømt til tvungent psykisk helsevern.

PSYKISK HELSEVERN: Den tiltalte 18 åringen afghaneren i dobbeltdrapssaken i Trondheim i september i fjor fikk dommen sin i dag.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PSYKISK HELSEVERN: Den tiltalte 18 åringen afghaneren i dobbeltdrapssaken i Trondheim i september i fjor fikk dommen sin i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

18-åringen fra Afghanistan er funnet utilregnelig, skriver Adresseavisen.

Mannen var ikke til stede i retten i dag. Han fulgte domsavsigelsen fra Regional sikkerhetsavdeling Brøset via videolink.

- Psykotisk

18-åringen godtok dommen på stedet, ifølge Adresseavisen. Dommen er i tråd med aktors påstand.

«NN opptrådte brutalt under drapene. Han kan synes å ha foretatt en målrettet og rolig «flukt» fra åstedet bevæpnet med kniv. Handlingen og de etterfølgende bevegelsene til Trondheim sentralstasjon kan nok tolkes slik at han opptrådte beregnende og planlagt. At enkelte av handlingene under og i umiddelbar tilknytning til voldsutøvelsen kan oppfattes som rasjonelle står imidlertid ikke i motstrid til at han var psykotisk», heter det i dommen.

Dommen er i tråd med statsadvokat Kaia Strandjords påstand i sin prosedyre for én uke siden.

Utløst av sykdom

Dommen sier videre at drapene på 17-årige Reza Alizada og Nasratullah Hashimi (19) var en «sykdomsutløst hendelse», som skjer «plutselig og uten motiv».

«At enkelte av handlingene under og i umiddelbar tilknytning til voldsutøvelsen kan oppfattes som rasjonelle står imidlertid ikke i motstrid til at han var psykotisk», heter det blant annet i dommen.

Familiene til de to drepte mener at den nå domfelte 18-åringen ikke var psykotisk da drapene skjedde.