18-åring dømt til elleve års forvaring for Varhaug-drapet

18-åringen, som var 17 år da han drepte Sunniva Ødegård, har blitt dømt til 11 års forvaring, men anker dommen.

DØMT: Den nå 18 år gamle mannen er dømt til forvaring i elleve år, med en minstetid på sju år, for drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård i juli i fjor. Foto: Privat
DØMT: Den nå 18 år gamle mannen er dømt til forvaring i elleve år, med en minstetid på sju år, for drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård i juli i fjor. Foto: PrivatVis mer

En 18 år gammel gutt ble onsdag dømt til forvaring i elleve år med en minstetid på sju år for drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård 29. juli i fjor.

Drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård har preget det lille tettstedet Varhaug, med 3000 innbyggere. Den tiltalte 18-åringen, som på tidspunktet for drapet var 17 år, har erkjent drapet, men erkjente ikke straffskyld på grunn av utilregnelighet.

Retten kom til at han var tilregnelig på drapstidspunktet, beskriver drapet som brutalt og planlagt og mener gjentakelsesfaren for vold er stor.

Vanskelig ventetid

Bistandsadvokat Harald Øglænd forteller til Dagbladet at både rettssaken og ventetida for dommen har vært vanskelig for Ødegårds foreldre.

- De er fornøyd, hvis man kan bruke det ordet, med at det ble forvaring. De har vært til stede og hørt hva han har sagt og sett hvordan han har framstått. De har hele veien tenkt at han har vært strafferettslig tilregnelig, sier Øglænd.

Samtidig synes foreldrene at minstetida på sju år virker lite.

- De kan ikke senke skuldrene. Det er en ankefrist, og de vet at saken kan komme opp igjen til høsten. Spørsmålet om tilregnelighet vil få et stort utslag ved en eventuell anke, sier advokaten.

Anker dommen

Ifølge NRK anker 18-åringen dommen fra Jæren tingrett.

- Dommen vil bli anket. Vi mener vilkårene for forvaring ikke er tilstede, og at samfunnsvernet vil bli godt nok ivaretatt med en dom på elleve år, som er rammen som er satt, sier medforsvarer Alexander Steinsvåg til statskanalen.

Uvanlig straff

18-åringen er den tredje som var under myndighetsalder på gjerningstidspunktet som er dømt til forvaring i Norge. Dette var et sentralt spørsmål i rettssaken.

Retten la imidlertid vekt på gjentakelsesfaren da de dømte den unge drapsmannen til forvaring. De peker på at lovbruddene er grove og svært alvorlig, og at drapet var planlagt og brutalt og rammet uprovosert et uskyldig barn på 13 år.

De rettspsykiatrisk sakkyndige har konkludert med at tiltalte har økt risiko for å utøve vold i framtida. Og peker på hans interesse for vold, tortur, drap og seksuelle overgrep mot barn.

- Mangel på anger

«Tiltalte framstår uberørt av handlingene han har begått, og med mangel på empati og innlevelse i de etterlattes situasjon. Han framstår også med mangel på anger og uten skyldfølelse, og uten forståelse for alvoret i handlingene han har gjort. Også retten har merket seg dette og viser til han har sagt at drapet ikke var verre enn å begå ran eller å kjøre uten førerkort. Retten viser videre til at tiltalte både i utredningsperioden og i retten uttalte at han ikke ville drept Sunniva om han hadde visst at hun bare var 13 år. Det hadde vært bedre om hun var eldre, for eksempel 16 år. Disse utsagnene har han kommet med på tidspunkt da han klart ikke var psykotisk», skriver Jæren tingrett.

- Tilregnelig

Mannen erkjente ikke straffskyld for drapet fordi han hevder han var utilregnelig, men innrømmet å ha slått 13-åringen i hjel med hammer.

Retten mener han ikke var å anse som utilregnelig fordi de omtaler ser på det som en selvutløst ruspsykose.

«Retten har funnet med tilstrekkelig grad av sikkerhet at tiltalte var tilregnelig på gjerningstidspunktet og at hans psykosesymptom da var en følge av selvforskyldt rus», skriver Jæren tingrett.

Drapet fant sted kvelden 29. juli i fjor, og 13-åringen ble funnet død bare 150 meter fra sitt eget hjem.

Den tiltalte var 17 år på gjerningstidspunktet, og ble pågrepet kort tid etter drapshandlingen. Han er tiltalt for drap, likskjending, falsk forklaring og skadeverk.

Han skal blant annet ha seksuelt misbrukt avdøde før han forsøkte å tenne på liket, ifølge tiltalen.

Tidligere forvaringssaker

Bare to barn under 18 år er tidligere dømt til forvaring i Norge.

Første gang var i 2014 da ei 15 år gammel jente ble dømt til forvaring i ni år for drapet på miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund (30) på den private barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Vollen i Asker.

Tidligere i år endret Høyesterett også dommen til en 17 år gammel gutt som knivstakk «Erik» 53 ganger. Han ble dømt til forvaring i fire år for drapsforsøk.