DNA: Bildet viser teknikere ved avdeling for biologiske spor ved Divisjon for rettsmedisin og rusmiddelforskning som utfører forarbeidet til å lage en DNA-profil. Her åpner de for eksempel blod- og sædceller for å hente ut DNA.  Foto: Anita Arntzen
DNA: Bildet viser teknikere ved avdeling for biologiske spor ved Divisjon for rettsmedisin og rusmiddelforskning som utfører forarbeidet til å lage en DNA-profil. Her åpner de for eksempel blod- og sædceller for å hente ut DNA. Foto: Anita ArntzenVis mer

18-åring felt av DNA: Voldtektsforsøk oppklart etter garderobetyveri

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor sommer ble en 18 år gammel mann siktet for flere tyverier og skadeverk, og det ble tatt DNA av ham. Nå er hans DNA påvist i forbindelse med et voldtekstforsøk med ukjent gjerningsmann på Storhaug, skriver Rogaland politidistrikt i en pressemelding.

18-åringen ble siktet for flere tyverier fra garderobeskap i Åsenhallen på Sola og på Sola videregående skole. I den forbindelse ble det tatt DNA-profil til etterforskningsregisteret.

DNA-reformen DNA-reformen, som trådte i kraft i 2008, er en av de største kriminalpolitiske satsingene i Norge i senere tid. Forventningen var at den skulle øke sannsynligheten for oppklaring av straffesaker, spesielt vinningssaker.

Som et ledd i DNA-reformen skulle politiet langt oftere sikre DNA på åsteder, og adgangen til hvem som skulle kunne registreres i DNA-registeret ble utvidet.

- Det er vanligere nå enn før innføringen av DNA-reformen å ta DNA, men vi har ennå et forbedringspotensiale. Før reformen måtte en begå en alvorlig forbrytelse for å DNA-registrere, mens det nå er nok at det er skjellig grunn til å mistenke en person for en straffbar handling, sier politiinspektør Ernst Kristian Rossebø, leder av Felles etterforskningsenhet i Rogaland politidistrikt.

Forsøkt voldtatt I januar i år ble en kvinne utsatt for et voldtektsforsøk på Storhaug, i det hun skulle låse seg inn i leiligheten sin.

- Nå er det påvist DNA i den saken, takket være DNA-registreringen som ble foretatt i forbindelse med garderobetyveriene på Sola, sier Rossebø.

- Tyveriene er ikke de alvorligste sakene i seg selv, men registrering av DNA kan være med på å oppklare annen alvorlig kriminalitet, som vi her ser et eksempel på, legger politiinspektøren til.

18-åringen er nå siktet for voldtektsforsøket.